Facebook Twitter Email Pinterest

Tuohino starttaa kärjessä kesän avauskilpailuun

02.06.2003 / Tuohino starttaa kärjessä kesän avauskilpailuun

Ralli SM 4/7: SM Abloy Itäralli, Joensuu 7.6.2003

Ralli SM-sarjan kärkikuljettajat ovat valmiina pistekamppailuun neljässä eri luokassa, kun kesäkauden ensimmäinen yleisen luokan SM-osakilpailu koittaa ensi lauantaina Joensuussa. Kuuden vuoden tauon jälkeen Joensuun Urheiluautoilijat toivottavat rallin ystävät tervetulleeksi seuraamaan osakilpailua SM Abloy Itärallin vaativille ja korkeuserojakin tarjoaville erikoiskokeille. Kilpailun loppuhuipennusta saadaan seurata kaupungissa, Raatekankaan alueella, jolla ajetaan 2,54 km mittainen asvaltti-EK.

Kilpailussa astuu ralliauton rattiin myös paikallista väriä omaava euroedustaja Ari Vatanen. Hän on kuitenkin 0-autossa, joten kilpavauhtiaan Vatanen ei tule esittämään: -Olisin halunnut ajaa jopa itse kisassa, mutta nuo tehtaiden aikataulut ja suunnitelmat eivät puoltaneet tätä projektia.Neste Ralli -projekti on kuitenkin edennyt niin, että se kisa voidaan ajaa tehtaan kalustolla.Oikein hyvin tämä SM Abloy Itäralli käy näinkin soraralleihin tutustumisena, kertoo Ari.

Tuohinolla riittää kirittäjiä

Vielä talvikaudella isossa A-ryhmässä kaksikko Janne Tuohino ja Sebastian Lindholm olivat vauhdillisesti muilta hieman karussa, mutta kesäkauden kynnyksellä asetelmien odotetaan tasoittuvan. Tuohino kuittasi nimiinsä kaksi ensimmäistä osakilpailua Rovaniemellä ja Lapualla. Lindholm puolestaan voitti talven päätöskisan Mikkelissä.

Tuohinolla oli mahdollisuus ottaa Ford Focus WRC:llä myös kolmas peräkkäinen ykkössija, mutta voittohaaveet valuivat ajovirheeseen ja pieniin lumitöihin.

- Kesällä on varmasti odotettavissa tiukempia kahinoita. Täysillä yritetään mennä, että tämä kärkipaikka pysyisi hallussa kauden loppuun saakka. Se on ilman muuta tavoitteena, Tuohino ennakoi.

- Saa nähdä, mikä on lähtöpaikan merkitys kesäkelillä. Yleensä ensimmäisenä reitillä liikkuva hiukan kärsii irtosorasta, Tuohino tietää.

Lindholm on myös hionut testeissä Peugeot 206 WRC:n soraominaisuudet kohdalleen ja hallitseva mestari tähtää vain voittoon Joensuun ympäristön ralliteillä. Viime kesänä "Basti" Lindholmin kyyti olikin muille liikaa SM-sarjassa, joten haastajien on nyt hieman kiristettävä vauhtivarojaan.

Kaksikkoa lähtee totisimmin haastamaan alkukaudella epäonnen vaivaamaksi joutunut Jouni Ampuja Toyota Corolla WRC:llä sekä Ford-kolmikko Jarmo Mikkonen, Jari Viita ja Kaj Kuistila.

Kuistilan iskukyky ei varmastikaan ole vielä aivan herkimmillään Joensuussa, sillä turkulainen on liikkeellä uudella Ford Focus WRC 02-mallilla ensimmäistä kertaa.

- Ensitestien jälkeen olen todella vakuuttunut kilpurin ominaisuuksista. Olen aivan varma, että auton opetteluun menee vielä aikaa ja parhaassa iskussa olen sitten loppukesän ralleissa, Kuistila veikkaili.

Salo vahvoilla N-ryhmässä

Isossa N-ryhmässä on noussut vuoden sisään uusia nimiä kärkikamppailuihin mukaan. Kovatasoisessa luokassa nuoret kyvyt kärkkyvätkin hanakasti kokeneempien kuljettajien päänahkoja.

Tutuista nimistä ryhmän kärjessä ajaa hallitseva mestari ja pistejohtaja Juha Salo, jota vauhdillisesti lähimpänä kiusaavat Jukka Ketomäki ja SM-sarjassa kakkosena majaileva Hannu Hotanen sekä viime kauden pronssimies Marko Uutela.

- Nyt on jo kovat halut päästä kilpailemaan. Kevään aikana auto huollettiin täysin, jonka jälkeen alusta- ja rengastestejä on ajettu ihan riittävästi. Talvikausi minulla ei ole koskaan aikaisemmin sujunut näin mallikkaasti, joten kesäkaudella odotukset ovat korkealla, Juha Salo kertasi.

Sarjakakkonen Hannu Hotanen pyrkii löytämään kesällä sellaisen vauhdin, jolla Salon pistejohtoa pystyisi kaventamaan ja taistelemaan tasaisesti Suomen mestaruudesta.

Salon voittokulkua pyrkii tosissaan estämään myös Lapuan osakilpailun ryhmävoittaja Jukka Ketomäki, joka onkin hionut ajolinjojaan Mitsubishi Lancer Evo7:lla sprinttikisoissa.

Nuoremman polven uusista nimistä kannattaa nostaa esille Teemu Laatunen, joka jo viime vuonna merkkautti nimensä ryhmän pohja-aikatilastoon ensimmäisellä yleisen luokan kaudellaan.

VW-kaksikolla tuore haastaja

Viime vuonna mitaleille pienessä A-ryhmässä VW Golf Kit Carilla ajaneet Tomi Tukiainen ja Janne Vähämiko ovat odotetusti sarjakärjessä. Kaverusten ero on vain yksi piste Vähämikon hyväksi.

Kaksikko sai tälle kaudelle uuden haastajan, kun joensuulainen Sami Vatanen on ajanut Opel Astrallaan tasaisen alkukauden ja vaanii vain kahden pisteen päässä sarjajohtajaa. Ensimmäistä kautta yleisessä luokassa kilpaileva Vatanen ehti jo johtaakin sarjaa Lapuan osakisan jälkeen.

- Kesällä vauhti on vielä arvoitus, kun autojen tehoerot tulevat selkeämmin esille. Kotikisassa kyllä yritän taistella luokkavoitosta, Vatanen totesi.

Mäenpää aikoo nostaa vauhtia

Pienessä N-ryhmässä taistelu pisteistä on jokaisessa osakilpailussa erittäin tuimaa. Kaikissa kolmessa osakilpailuissa Honda Civicin palkintopallisijoille ajanut Timo Mäenpää eteni omien sanojensa mukaan talvella vielä varman päälle. Niinpä nuorelta kurikkalaiselta on odotettavissa lisää vauhtia kesäkelillä.

- Alkukauden tavoitteet täyttyivät ja tarkoituksena on nyt nostaa vauhtia ja tavoitella tiiviisti luokkavoittoa, Mäenpää kertoi.

Pistejohtoa pitävän Mäenpään takana lähimpänä majailee kokenut Eero Räikkönen, joka ei varmasti aio antaa sekuntiakaan periksi nuoremmille ratinvääntäjille.

Mikkelissä kotikisassaan luokkavoittoa juhlinut Tomi Lantta on luokan pisteissä kolmantena. Jos samanlainen kotitaika puree myös Joensuussa, niin järjestävää seuraa edustava Jarno Kinnunen on silloin erittäin vahvoilla SM-Itärallissa.

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa