Facebook Twitter Email Pinterest

Katajamäki vahvassa kesävireessä

17.07.2005 / Katajamäki vahvassa kesävireessä

Ralli SM-sarja jatkui Kouvolan vaativilla teillä

Kouvolan UA:n järjestämä kesäkauden toinen SM-ralli osoitti vaativuutensa heti alkumetreillä. Kilpailu aloitettiin rallin pisimmällä, 23-kilometrisellä pikataipaleella, jossa kovinta vauhti piti yllä Kristian Sohlberg Mitsubishi Lancerilla.

Vahvalle kolmen kuskin Ford Focus-rintamalle avauspätkä oli tuskainen. Numerolla 1 liikkunut SM-pistejohtaja Juuso Pykälistö ja kakkosena startannut Kouvolan oma poika Jouni Ampuja kärsivät tekniikkaongelmien lisäksi myös irtosoran aiheuttamasta pito-ongelmasta. Pahimmin Ford-kuskeista epäonnistui Jarmo Mikkonen, joka menetti yli viisi minuuttia rengasrikkoon.

Yleiskilpailun ja ison A-ryhmän kärjessä jatkoi myös toisen EK:n jälkeen Sohlberg, joka oli repäissyt 4,7 sekunnin etumatkan Peugeot-pilotti Kosti Katajamäkeen.

Kolmannella EK:lla kärkikaksikon välimatka repesi, kun Sohlberg jäi yllättäen Katajamäen pohjista 25 sekuntia.
- Kärsimme edellä lähteneen Jouni Ampujan pölystä ja hänen tekniikkamurheiden vuoksi saimme myös kaverin kiinni. Ohitustilanteessa Ampuja väisti vahingossa eteeni ja autot kilkkasivat kevyesti yhteen. Siinä rytäkässä keulaan tuli vaurioita ja auton kulkupuoli puutui pätkän lopussa, Sohlberg harmitteli.

Jouni Ampujan tuoreen vuokra-auton, Focus WRC 03 -mallin, taival jäi kolmospätkälle, kun auton sähköinen kaasupoljin oikutteli.
- Välillä kaasu vastasi käskyihin, mutta pari kertaa meno pysähtyi. Kisa oli jätettävä kesken ja pettymys oli melkoinen, kun odotukset olivat kotikisassa korkealla, Ampuja selvitti.

Kärkikaksikko ei kilpailun neljällä viimeisellä erikoiskokeella saanut enää suuria eroja toisiinsa, joten Kosti Katajamäki pääsi tuulettamaan Kouvolan SM-rallin voittoa.
- Kisa oli tiukka ja tyytyväinen saa olla, että tavoitteena ollut voitto saavutettiin. Reitin nuotituksen jälkeen olin luottavainen, että tiestö sopii minulle sekä meidän kalustolle. Muutamalla pätkällä oli pölyhaittaa ja ne paikat täytyi ottaa varman päälle, Katajamäki kertasi.
- Kesäkausi on mennyt putkeen, kun myös edellisestä osakilpailusta lohkesi täydet pisteet. Pistetilanne tasoittui entisestään, joten jännä loppukausi on tiedossa, toiseksi pisteissä noussut Katajamäki jatkoi.

Voimansiirto-ongelmista kärsinyt Sohlberg helpotti viimeisellä EK:lla vauhtiaan ja ero kärkeen venähti 43,4 sekuntiin. Pistejohtonsa säilyttänyt Juuso Pykälistö nousi alun hidasteista huolimatta kolmanneksi jääden voittajalle minuutin ja neljä sekuntia.

Ryhmä A:

Epäviralliset SM-pisteet
1. Juuso Pykälistö 59
2. Kosti Katajamäki 56
3. Kristian Sohlberg 54,5


Hänninen yllätti isossa N-ryhmässä

Ison N-ryhmän kärkikuskit aloittivat kisan huimalla vauhdilla. Avauspätkällä hallitseva mestari Juha Salo ajoi Mitsubishillä peräti yleiskilpailun neljänneksi. Vain sekunnin päähän kaasutteli kova kirittäjä Jari Ketomaa Subarulla.

Kaksikon kilpailu jatkui tuimana aina kuudennelle EK:lle, jossa molemmat kokivat hidasteita. Juha Salon ongelmat johtivat lopulta kärkimiehen keskeytykseen. Sitä ennen Salo oli kiristänyt 12,5 sekunnin karkumatkalle.
- Rajussa hypyssä ohjauksesta petti joku osa ja ratti putosi melkein syliin. Ajoin hiljaa EK:n maaliin ja sinne oli pakko keskeyttää, Salo summasi reitin varrelta.

Ketomaalle tarjottiin siis ryhmävoittoa, mutta pieni arviointivirhe jarrutuksessa aiheutti ylimääräisiä kuvioita:
- Jätin jarrutuksen riskillä liian myöhäiseksi ja alamäkiristeys valui pitkäksi. Siinä meni peruutellessa aikaa 10 sekuntia. Oma virhe maksoi
tällä kertaa voiton, Ketomaa jutteli pettyneenä.

Kärkikaksikkoa seurannut Juho Hänninen nappasi monien yllätykseksi N-ryhmän voiton. Virheetön suoritus toi viime vuoden pienen N-ryhmän mestarille ensimmäisen ykköstilan isommasta luokasta.

Hänninen kukisti lopulta Jari Ketomaan 3,9 sekunnilla.
- Voitto tuli hieman yllätyksenä itsellekin, ajo sujui hienosti ja lopussa puristimme aivan täysillä. Hieman oli onneakin kuudennella EK:lla, kun kilpakumppanit putosivat edestä. Vain ensimmäinen pätkä jäi harmittamaan, kun kärsin edellä ajaneen pölystä, Hänninen iloitsi.

Ison N-ryhmän kolmanneksi nousi Marko Kakko, joka totesi sijoituksen tyydyttävän, mutta kaipaili omaan ajosuoritukseen lisää varmuutta ja vauhtia. Kakon ero ryhmävoittajaan oli 47,4 sekuntia.

Iso N:

Epäviralliset SM-pisteet
1. Juha Salo 54
2. Jari Ketomaa 44
3. Juho Hänninen 37


Marko Nieminen pikku N:n voittoon

Pienessä N-ryhmässä kärkinimet kokivat kovia. Luokan SM-pisteissä kärjessä ollut Kalle Pinomäki keskeytti jo ykkösellä rajun hypyn alastulosta seuranneisiin ongelmiin.

Luokkavoitosta kisanneet Marko Mänty, Joonas Lindroos ja Ville Hautamäki sortuivat vaativalla reitillä ulosajoihin.

Alkumatkasta neljäntenä ajanut Marko Nieminen huomasi lopulta voittaneensa luokan. Honda-kuljettaja antoi kuitenkin täyden tunnustuksen edellä kiitäneiden vauhdille.
- Tosi kovaa painoivat pojat menemään ja silloin voi helposti sattua virheitä. Itsekin yritin tulla, mutta ero kasvoi hiljalleen. Ilmeisesti edellä menneet vetivät suuremmalla riskillä. Meillä oli ehjä kisa ja maaliin pääseminen palkittiin myös SM-pistejohdolla, Nieminen kertoi tyytyväisenä.

Luokassa toiseksi ajanut Jani Hirvonen vältti myös virheet, vaikka useita tilanteita reitin varrelle mahtuikin. Hirvonen jäi Niemiselle jo selvästi, 1.54 minuuttia. Kakkossijasta käytiin lopussa kunnon vääntö ja Jani Kola taipui Hirvoselle vain 1,5 sekuntia.

Pikku N:

Epäviralliset SM-pisteet
1. Marko Nieminen 47
2. Kalle Pinomäki 44,5
3. Marko Mänty 42

Lopulliset viralliset tulokset osoitteesta http://www.tenab.fi/

SM-pistetilanne osoitteesta http://www.akk-motorsport.fi/rallism/pisteet/

Seuraavan kerran rallin yleisen luokan SM-pisteistä kisataan syyskuun 10. päivä Uudessakaupungissa.

Kooste Kouvolan osakilpailusta sunnuntaina 17.7.2005 MTV3-kanavalla, Motor Forum Extra klo 17.35

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa