Facebook Twitter Email Pinterest

Uusikaupunkiralli kauden toiseksi viimeinen kisa

08.09.2005 / Uusikaupunkiralli kauden toiseksi viimeinen kisa

Mikko Hirvonen kova kirittäjä isossa N:ssä, Janne Tuohino 0-auton ratissa

Kova kotimainen, eli Ralli SM -sarja muuttuu aina vain jännittävämmäksi, mitä pitemmälle kausi etenee. Tulevana lauantaina on vuorossa vuoden 2005 toiseksi viimeinen osakilpailu, Uusikaupunkiralli. Ryhmä A:n kärjessä on "tiivis tunnelma" jo ennen viikonlopun kisaa, kun ainakin neljällä kuljettajalla on vielä hyvät mestaruusmahdollisuudet. Pistekärjessä tällä hetkellä majaileva Juuso Pykälistö joutuu jättämään Ukin väliin, ja niinpä sekä Kosti Katajamäellä kuin Kristian Sohlbergilläkin mahdollisuus siirtyä SM-pistejohtoon. Mestarustaisto käy kuumana myös muissa luokissa!

Marcus Grönholmin nuori suojatti, Alajärveltä kotoisin oleva Katajamäki ajaa ensimmäistä kauttaan WRC-autolla ja suunta on ollut hyvin nousujohteinen. Miehellä on plakkarissaan korkeimmat SM-pisteet jo kolmesta osakilpailusta. Yksi näistä on edellinen, heinäkuun puolessa välissä Kouvolan ympäristössä ajettu O.K. Auto-ralli. Kosti Katajamäki on ennen Uudenkaupungin kisaa yhteispisteissä toisena, kolme pistettä Juuso Pykälistöä perässä. Jos sekä mies, että Peugeot 206 WRC toimivat Varsinais-Suomen teillä moitteettomasti, saattaa kärkimiehen nimi lauantain jälkeen olla Katajamäki.
- Uudessakaupungissa on tarkoitus voittaa. Juuson poissaolo on harmi juttu, sillä olisi tietenkin mukavinta hoitaa nämä hommat ajamalla. Toisaalta se ei vaikuta meidän tilanteeseemme mitenkään. Pitää vain olla nopein kaikista, olipa viivalla ketä tahansa, Kosti miettii.

Katajamäen pahin uhkaaja SM-pistetilannetta ajatellen on Mitsubishi Lancer WRCstep2 -autolla kaasutteleva Kristian Sohlberg, joka on ryhmä A:n ainoana kuskina napsinut pisteitä kauden jokaisesta rallista. Sohlberg on vain 1,5 pistettä Katajamäkeä perässä, ja Pykälistön ykköspaikkaankin on matkaa vain 4,5 pistettä. Ford Focus WRC:tä ohjastavalla, Valkealan UA:n Jouni Ampujallakin on varmasti oma sanansa sanottavana, sillä vaikka mies on jäänyt Sohlbergista 8,5 pistettä, niin hän on maaliin ajaessaan sijoittunut aina toiseksi. Josko Uudessakaupungissa tulisi viimein se Ampujan täysosuma? Kun muistetaan vielä pitää mielessä Ukista poissaoleva Pykälistö, niin mestaruutta ajatellen kaikki on vielä täysin auki!


Salo vastaan haastajat

Ison N:n johtopaikalla tukevasti istuva Juha Salo on "kokenut kovia" kesäkauden ralleissa. Talvella mielin määrin luokkaa Mitsubishi Lancer Evo 8 -autollaan dominoinut karkkilalainen jäi Valkeakoskella toiseksi, Subaru-kuski Toni Klemetsin viedessä voiton, ja Kouvolassa Salon matka katkesi keskeytykseen. Tuolloin voittoa pääsi juhlimaan viime vuoden pienen N-ryhmän mestari Juho Hänninen, jolle voitto oli ensimmäinen ykköstila isommassa luokassa.

Vaikka Salolla onkin 10 pisteen etumatka toisena olevaan Jari Ketomaahan, niin ei mestaruus ole tässäkään luokassa vielä kirkossa kuulutettu.
- Paperilla pistetilanne näyttää hyvältä. Tosiasia on kuitenkin se, että meillä ei ole enää varaa keskeyttää. Tarkkana pitää olla ja jättää hölmöilyt tekemättä, vaikkakin tällä kaudella niitä ei ole juuri tullut tehtyäkään. Ajamaan on lähdettävä tosissaan, mutta silti pilke silmäkulmassa. Uudenkaupungin tiestö on perinteisesti kovapintaista ja nopeaa. Suuria eroja siellä tuskin saa aikaiseksi, mutta kaikki sekunninkymmenykset ovat kuitenkin kotiinpäin, Salo summaa.

AKK-Motorsportin rallivalmennusryhmään kuuluva Juho Hänninen on ennen Uudenkaupungin kisaa SM-pisteissä kolmantena, 7 pistettä Ketomaata jäljessä, ja nuorukaisen nälkä on todennäköisesti vain kasvanut sen jälkeen kun hän pääsi Kouvolassa voitonmakuun. On myös hyvä pitää mielessä seuraavat neljä miestä, jotka ajavat Ukissa kotiralliansa: Turun Moottoriseuran Hannu Hotanen ja Janne Vähämiko, sekä Turun UA:n Toni Klemets ja Kaj Kuistila. Heistä parhaimmin tällä kaudella on pärjännyt uusikaupunkilainen Hotanen, joka on ennen lauantain starttia pistetilastossa neljäntenä.

SM-pisteistä taistelevat kuljettajat saavat seurakseen kovan luokan kirittäjän, kun kesällä Kreikan MM-rallissa sekä kotoisessa Neste Rallissa vakuuttavia otteita esittänyt Mikko Hirvonen lähtee mukaan Tommi Mäkinen Racingin vuoden 2006 Subaru Imprezalla.
- N-ryhmässä ajetaan todella kovaa ja on kiva päästä testaamaan pysyykö poikien vauhdissa. Testiähän tässä autolle ajetaan, mutta tosimielellä, Hirvonen maalailee.


Nieminen, Pinomäki vai Mänty?

Edellisessä osakilpailussa kävi pikku N:n kuljettajien keskuudessa kova kato, sillä suuri osa luokkavoitosta kisanneista miehistä joutui syystä tai toisesta jättämään Kouvolassa leikin kesken. Voiton vei lopulta Honda Civic Type R:llä ajava Lievestuoreen UA:n Marko Nieminen, joka lähtee Uusikaupunkiralliin SM-pistejohdossa. Vain 2,5 pisteen päässä Niemisestä kärkkyy luokan ainoa Renault-kuski Kalle Pinomäki. Pinomäki varmisti elokuun lopulla itselleen jo Nuorten SM -sarjan mestaruuden ja janoaa nyt kirkkainta kruunua myös yleisen puolella. Turkulainen lähteekin kotiralliinsa voitto mielessä.
- Olemme yleisessä toiselle tilalla ennen kahta viimeistä osakilpailua. Yritämme tietenkin mitalia myös siltä puolelta, Pinomäki kertoo.

2,5 pisteen päästä Pinomäestä on puolestaan Jurvan UA:n Marko Mänty. Niin Pinomäki, Mänty kuin neljäntenä SM-pisteissä oleva Ville Hautamäkikin jäivät viime rallissa pisteittä, samoin yhden osakilpailuvoiton tällä kaudella napannut Joonas Lindroos. Kouvolassa kakkoseksi ajoi Espoon UA:n Jani Hirvonen ja kolmanneksi Valkealan UA:n Jani Kola onnistuvatko "yllätysnimet" myös Ukissa, vai kestääkö kärkimiesten kantti ja kalusto Uudenkaupungin hankalilla ja haastavilla teillä?


Janne Tuohinokin Uudessakaupungissa

Ukissa nähdään tuttuja nimimiehiä ja -naisia myös 0-auton kyydissä, sillä yhden nollan autoa käskyttää rallin MM-sarjaa Skodan tehdaskuskina kiertävä Janne Tuohino. Kartturikseen Janne saa pesunkestävän rallifanin, urheilutoimittaja Laura Ruoholan.


SM Uusikaupunkiralli 10.9.2005
Kilpailun startti klo 10.01
Kilpailun maali n. klo 17.00

Tuloksia voi seurata osoitteessa: www.tenab.net

Lisätietoja SM Uusikaupunkirallista löytyy osoitteessa: www.tms.fi/ukiralli

Kooste kilpailusta sunnuntaina 18.9. MTV3-kanavalla: Motor Forum Extra klo 17.30

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa