Facebook Twitter Email Pinterest

Katajamäki voittoon Ukissa

10.09.2005 / Katajamäki voittoon Ukissa

SM Uusikaupunkiralli

Ralli SM -sarjan kauden toiseksi viimeisessä osakilpailussa saatiin nauttia aurinkoisesta syyspäivästä ja harvinaisen tasaisesta kisasta. Voittoihin länsirannikon vaativilla rallipoluilla kaasuttelivat lopulta Kosti Katajamäki ryhmä A:ssa, Juha Salo isossa N:ssä ja Marko Mänty pikku N:ssä.

Ryhmä A:ssa johtopaikka vaihtui lähes jokaisen ajetun erikoiskokeen jälkeen. Ensimmäisellä pätkällä pohja-ajan kellotti hienoinen yllätysnimi, Jarmo Mikkonen Ford Focus WRC:llään. Mitsubishi-kuski Kristian Sohlberg aloitti myös vahvasti ollen toiseksi nopein sekä ensimmäisellä että toisella EK:lla, ja mies ottikin kärkipaikan haltuunsa kahden ajetun pätkän jälkeen, vaikka Ford-mies Jouni Ampuja pitikin kyseisellä EK:lla kiireisintä vauhtia. Asvaltilla ajetulla lyhyellä kolmospätkällä nopein oli puolestaan Katajamäki, mutta koska erot olivat äärimmäisen pieniä, niin toiseksi nopeinta vauhtia pitänyt Ampuja siirtyi johtoon. Neljännellä EK:lla Sohlberg otti johtopaikan takaisin itselleen, mutta viitospätkällä oli taas Ampujan vuoro.

Kisa ratkesi lopulta kahdella viimeisellä erikoiskokeella, kun Peugeot 206 WRC:tä käskyttävä Kosti Katajamäki kellotti ensin pohja-ajan EK:lla numero 6 ja varmisti sitten koko kilpailun voiton itselleen olemalla viimeisessä rutistuksessa Ampujaa nopeampi. Maalissa hymyili väsynyt mutta onnellinen mies:
- Lopussa ei olisi päässyt enää yhtään kovempaa, mutta pystyin onneksi puristamaan sen verran että pahimmat uhkaajat pysyivät takana. Auto toimi loistavasti koko päivän ja tästä on hyvä lähteä Hyvinkäälle viimeiseen kisaan, Katajamäki kertoi. Nuorukainen otti voittonsa myötä itselleen myös piikkipaikan SM-pisteissä.

Tutun kakkospaikan Ukissa ottanut Jouni Ampuja oli maalissa ihmeissään:
- En tiedä mistä nuo erot lopussa tulivat. Viimeisellä pätkällä oli irtosoran takia todella liukasta ja koko kisa oli äärimmäisen tasaista, mutta Kosti vain oli tänään parempi. Ei voi mitään.

Kolmanneksi ajanut Kristian Sohlberg meni Katajamäen tapaan SM-pisteissä Juuso Pykälistön ohi. Citroënin testikomennuksen takia Uusikaupunkirallista poissa ollut Pykälistö on tähän saakka pitänyt johtopaikkaa hallussaan koko kauden, mutta putosi nyt siis kolmanneksi. Myös Jouni Ampuja on edelleen SM-taistelussa mukana, joten vasta kauden viimeisessä osakilpailussa ratkeaa ryhmä A:n mitalien kohtalo.

Ryhmä A, epäviralliset tulokset:
1. Kosti Katajamäki 47.43;0, 2. Jouni Ampuja +0.01;7, 3. Kristian Sohlberg +0.04;4, 4. Jari-Matti Latvala +0.04;5, 5. Jarmo Mikkonen +0.05;7, 6. Markku Nikupeteri +2.25;5, 7. Ari Laivola +4.47;8


Salo palasi voittokantaan isossa N:ssä

Kun Juha Salolla on hyvä päivä, niin silloin on muiden vaikea päihittää tätä karkkilalaista Mitsubishi-kuskia. Sen sai kokea myös MM-tason kuski Mikko Hirvonen, joka ajoi Ukissa testimielessä Tommi Mäkinen Racingin ensi vuoden Subarulla. Hirvonen jäi siis luokassa toiseksi, kolmanneksi ehti toinen Subaru-mies Jari Ketomaa.

Päivän ensimmäisellä EK:lla nopeimmasta vauhdista vastasi kuitenkin edellisen osakilpailun voittaja, nuori Juho Hänninen. Hänninen oli matkassa uudella Mitsubishillä, joten Uudenkaupungin kisa meni miehen omien sanojen mukaan autoon totutellessa. Lopullinen sijoitus olikin neljäs.

Juha Salon meno ei ollut edelleenkään yhtä ylivoimaista kuin talvella - hän ajoi pohjat yhteensä kolmella erikoiskokeella. Muista pohja-ajoista vastasivat Hännisen lisäksi Jukka Ketomäki, Jari Ketomaa ja Mikko Hirvonen. Voitto on kuitenkin voitto, vaikka sen saavuttamiseen olisi tarvittu matkan varrella myös vähän tuuriakin:
- Tämä oli oikea taisteluvoitto. Viidennen EK:n jälkeen oltiin jo vähänsuupielet väärässä, kun takapää hajosi, mutta onneksi oli onni matkassa ja saatiin kaverilta tarvittavat osat vian korjaamiseen. Viimeistä pätkää ei ollut enää tarkoitus puristaa täysillä, mutta kyllä se sieltä kuitenkin tuli, tuntui vain niin hyvältä ajaa, naureskeli tyytyväinen Salo.
- Juha vain meni kaksi viimeistä pätkää kovempaa. Me ei tehty mitään virheitä ja täysillä yritettiin pysyä Juhan ja Mikon vauhdissa, mutta ei voinut mitään. Olen kuitenkin tyytyväinen SM-pistetilanteeseen, toiseksi eniten SM-pisteitä Ukista vienyt Ketomaa tuumaili. Sarjan ulkopuolinen Mikko Hirvonenhan ei ajanut SM-pisteistä, joten kolmanneksi korkeimmat pisteet menivät Ukissa neljänneksi tulleelle Juho Hänniselle.

Ison N:n epäviralliset tulokset:
1. Juha Salo 48.39;1, 2. Mikko Hirvonen +0.15;9, 3. Jari Ketomaa +0.31;5, 4. Juho Hänninen +0.33;7, 5. Hannu Hotanen +0.50;0, 6. Jukka Ketomäki +0.56;2, 7. Toni Klemets +1.04;4, 8. Janne Vähämiko +1.14;7


Marko Mänty kiristi pikku N:n mestaruustaistoa

Päivän avauspätkän nopeimmasta ajasta vastasi Renault-kuski Kalle Pinomäki, mutta turkulaisen voittohaaveet romuttuivat jo toisella EK:lla pyörän rikkoutumiseen. Marko Mänty otti kakkospätkällä johtopaikan itselleen, mutta joutui luovuttamaan sen seuraavalla EK:lla Joonas Lindroosille. Lindroos antoikin Männylle kovan vastuksen läpi koko kisan miehet muun muassa kellottivat tasan yhtä nopean ajan viimeisellä erikoiskokeella, mutta Mänty piti pintansa loppuun saakka.
- Aika puhtaasti meni, ei tehty mitään virheitä. Yritettiin totta kai tsempata, mutta samalla välttää yltiöpäisiä riskejä. SM-pistetilanteen takia ei olisi tarvinnut vetää täysillä, mutta kun ajaminen vain tuntui niin hyvältä, niin ei sille mitään mahtanut, Mänty kertoi iloisena. Mies oli maalissa kävelevä malliesimerkki siitä, että voittajan on helppo hymyillä! Mänty oli ennen Uusikaupunkirallia SM-pisteissä kolmantena, nyt hän nousi voittonsa, ja osittain toki Pinomäen epäonnen ansiosta kertaheitolla kärkeen.

Joonas Lindroos ei enää SM-kullasta taistele, mutta nuorukainen oli luonnollisesti tyytyväinen hyvin menneeseen kisaan:
- Mänty oli tänään nopein. Yritin vielä viimeisellä pätkällä kuroa eroa kiinni, mutta sitä oli vähän liikaa. Auto tuntui kyllä hyvältä ja kaikki toimi todella hyvin. Katsotaan sitten miten viimeisessä kisassa käy&

Kolmanneksi Ukissa ehti Ville Hautamäki ja neljänneksi Marko Nieminen näin ollen SM-pistetilanne säilyy jännittävänä kauden loppuun saakka! Mainittakoon vielä että Vesa "Hannun poika" Mikkola ajoi hyvän kilpailun sijoittuen lopulta viidenneksi.

Pikku N:n epäviralliset tulokset:
1. Marko Mänty 50.40;8, 2. Joonas Lindroos +0.08;9, 3. Ville Hautamäki +0.47;9, 4. Marko Nieminen +0.59;4, 5. Vesa Mikkola +1.16;0, 6. Matti Rantanen +1.38;0, 7. Jari Luostarinen +2.13;4, 8. Riku Seppä +2.15;0


Lopulliset viralliset tulokset osoitteessa: http://www.tenab.net/

Kooste Uudenkaupungin osakilpailusta sunnuntaina 17.9. MTV3-kanavalla, Motor Forum Extra klo 17.30

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa