Facebook Twitter Email Pinterest

Mestaruuskamppailut tiivistyvät Ukissa

30.08.2007 / Mestaruuskamppailut tiivistyvät Ukissa

Ralli SM -sarjan kausi 2007 lähestyy loppuhuipennustaan, sillä lauantaina 10-vuotisjuhliaan viettävä SM Uusikaupunkiralli on tämän vuoden toiseksi viimeinen osakilpailu. Pääosin varsinaissuomalaisista sorateistä koostuvalle reitille mahtuu mukaan myös yksi teollisuusalueella ajettava asfaltti-EK. Mukana on kaksi täysin uutta erikoiskoetta, eikä yhtään EK:ta ajeta täysin samassa muodossa kuin viime vuonna. SM-mitalien kohtalo on kaikissa luokissa vielä auki, joten jännättävää riittää.


Välimäelle ei WRC-autoa

Ryhmä A:n SM-pistejohdossa oleva Jussi Välimäki jätti Kouvolassa heinäkuun alussa ajetun osakilpailun väliin kansainvälisten ajokiireiden vuoksi, mutta säilytti paikkansa luokan SM-kärjessä. Välimäki myi alkukauden ajopelinsä Keravalla ajetun kesäkauden avauksen jälkeen, ja miehen haaveissa oli saada loppukauden ratkaiseviin ralleihin ehta WRC-auto. Toive ei toteutunut, mutta Mitsubishin Lancer Evo 7 vaihtui sentään uudempaan Evo 8:aan.

Edellisessä osakilpailussa voittoon ajoi Ari Vihavainen, joka alkukauden tekniikkamurheiden jälkeen sai vihdoinkin WRC-Focuksensa kuntoon. Jatkuuko sama meno myös Ukissa? Kouvolassa toiseksi ajanut Jarmo Mikkonen on myös SM-pisteissä toisena, tasan kymmenen pistettä Välimäkeä perässä. Kolmantena, vain 2,5 pisteen päässä Mikkosesta, majailee Arto Juolahti, ja hänen takanaan tasapisteissä Juha Vuorela ja Kari Ali-Rantala. Nuorella ja nälkäisellä Vuorelalla on taskussaan voitot Arctic Lapland Rallyn toiselta ajopäivältä ja kesäkauden avauksesta, mutta myös häneltä jäi sarjan edellinen osakilpailu väliin. Mikkonen ja Juolahti kirivätkin Kouvolan tulostensa ansiosta Vuorelan ohi SM-pisteissä. Vaihtuvatko tilanteet jälleen Ukissa? Miten sujuu Välimäen ajo "tienraivaajana" uudella autolla? Kestääkö Vihavaisen ajokki? Mitä tekevät Mikkonen, Vuorela ja Ali-Rantala? Lauantaina selviää missä asetelmissa lähdetään kauden päätöskisaan ja ketkä ovat vahvimmat mitalisuosikit.

Ryhmä A:n pistetilanne ennen SM Uusikaupunkirallia:
1. Jussi Välimäki 49
2. Jarmo Mikkonen 39
3. Arto Juolahti 36,5
4. Juha Vuorela 32
5. Kari Ali-Rantala 32


Salo, Ketomaa ja Katajamäki ison N:n mestaruusjahdissa

Isossa N-ryhmässä kausi on sujunut räväkästi, sillä alkukauden kaikki yleiskilpailuvoitot menivät "ännäläisten" piikkiin. Vasta edellisessä SM-rallissa, Kouvolassa, nähtiin ensimmäinen WRC-autolla saavutettu osakilpailuvoitto. Luokassa käydään tiukkaakin tiukempaa mestaruustaistoa kolmen kivenkovan kuskin kesken. Vielä ennen Kouvolaa pistejohdossa oli Ryhmä A:ssa vuonna 2005 mestaruuden voittanut Kosti Katajamäki. Katajamäki joutui kuitenkin harmittavasti keskeyttämään väistettyään ulosajaneen kilpakumppanin autoa.

Voittoon edellisessä kisassa ajoi luokan hallitseva mestari Jari Ketomaa, joka nousi Katajamäen ohi SM-pisteissä toiseksi. Pistejohdon nappasi nimiinsä ison N:n kolminkertainen suomenmestari Juha Salo, joka luonnollisesti halajaa viimevuotisen pronssimitalinsa kirkastamista jälleen kultaiseksi. Kärkikolmikon jokaisella kaverilla on kokemusta niin yksittäisten rallien kuin mestaruudenkin voittamisesta, eikä yksikään heistä varmasti annan piiruakaan periksi tämän kauden kahdessa viimeisessä ja ratkaisevassa kilpailussa.

SM-mitalien kohtalo ratkaistaan mitä todennäköisimmin juuri tämän kolmikon kesken. Salon etumatka kakkosena olevaan Ketomaahan - joka on muuten voittanut tällä kaudella jokaisen kisan jossa vain on ajanut maaliin - on neljä pistettä, ja Katajamäki puolestaan on 4,5 pistettä Ketomaata perässä. Neljäntenä ennen Uudenkaupungin juhlarallia oleva Toni Klemets on jäänyt kolmantena majailevasta Katajamäestä jo 16 pisteen päähän. Klemetsin niskaan hengittää kuitenkin Jukka Ketomäki, jonka ero nelossijaan on 4,5 pistettä, joten kovaa taistelua on luvassa myös sen kaikkein tulikuumimman kärjen takana.

Ison N:n pistetilanne ennen SM Uusikaupunkirallia:
1. Juha Salo 61
2. Jari Ketomaa 57
3. Kosti Katajamäki 52,5
4. Toni Klemets 36,5
5. Jukka Ketomäki 32


Kasvattaako Lindroos johtoaan pienessä N-ryhmässä?

Pikku N:ssä tilanne on täysin päinvastainen kuin isossa N:ssä, sillä kukaan tämän kauden mestari- tai SM-mitalikandidaateista ei ole aiemmin voittanut mestaruutta ns. yleisellä puolella. Parhaimmat mahdollisuudet siihen kaikkein kirkkaimpaan "kruunuun" omaa SM-pistejohdossa oleva Joonas Lindroos. Lindroosin ero kakkoseksi Kouvolan O.K. Auto-rallissa nousseeseen Ville Hautamäkeen on peräti 17,5 pistettä. Vielä Uudessakaupungissa Lindroos ei kuitenkaan pysty vahvistamaan mestaruutta, mutta ns. pakkovoittokaan ei ole enää tarpeen. Maaliin on silti ajettava ja pisteiden saaminen tärkeää.

Lindroosin takana tilanne onkin sitten äärimmäisen jännittävä ja tasainen: kakkosena olevan Hautamäen ero kolmantena olevaan Jarkko Nikaraan on 4,5 pistettä. Hallitseva rallin nuorten suomenmestari Nikara on ison N:n Ketomaan tapaan voittanut jokaisen tällä kaudella maaliin ajamansa kisan - saldo on kuitenkin kolme voittoa ja kolme ns. nollatulosta, joten nuorukaisen SM-sijoitus ennen tämän viikonloppuista rallia on vasta kolmas. Ailu Magga vaanii neljän pisteen päässä Nikarasta ja Maggasta kahden pisteen päässä Jani Hirvonen. Vaikka Lindoosin mestaruusmahdollisuudet näyttävätkin melko vahvoilta, niin ainakin muista mitalisijoista käydään pienessä N-ryhmässä vielä kova käden- ja ratinvääntö!

Pikku N:n pistetilanne ennen SM Uusikaupunkirallia:
1. Joonas Lindroos 64
2. Ville Hautamäki 46,5
3. Jarkko Nikara 42
4. Ailu Magga 38
5. Jani Hirvonen 36


"Ukissa" kurvaillaan myös asfaltilla

SM Uusikaupunkiralliin ilmoittautui kaikkiaan 105 autokuntaa. Kisa käynnistyy lauantaina 1. syyskuuta Uudenkaupungin torilta. Ensimmäinen kilpailija kaasuttaa reitille tasan klo 10.01. Rallin huoltoparkki sijaitsee jäähallin kupeessa.

Kilpailussa ajetaan kahdeksan erikoiskoetta, kaikki kertaalleen. Erikoiskokeiden yhteispituus on noin 84 kilometriä ja koko reitille kertyy mittaa hieman yli 211 kilometriä. Rallin kolmas erikoiskoe ajetaan asfaltilla. Kilpailun maali on samassa paikassa kuin lähtö, ja ensimmäisiä autoja odotetaan maalilavalle noin klo 17.00.


Ilmoittautuneiden lista on nähtävissä mm. AKK:n KITI-kisapalvelussa, jonne pääsee tämän linkin kautta.
Online -tulospalvelu osoitteessa: http://www.tenab.net/online.htm

Motor Forum Ralli SM -koostelähetys MTV3-kanavalla sunnuntaina 2.9. klo 18:00.

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. Fixus SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa