Facebook Twitter Email Pinterest

Kauden voimasuhteet selkenevät  Peurunkarallissa

14.02.2008 / Kauden voimasuhteet selkenevät  Peurunkarallissa

Lauantaina kaasutellaan vuoden 2008 toinen SM-ralli. Laukaassa nähdään jatkavatko Rovaniemen avauskisassa tahtipuikkoa heiluttaneet kuljettajat yhä voittokulkuaan, vai marssitaanko Peurunkarallissa kenties joidenkin muiden nuottien mukaan. SM-pistejohdossa Keski-Suomen rallipoluille starttaavat Jussi Välimäki Ryhmä A:ssa, Juha Salo isossa N:ssä ja Joonas Lindroos pienessä N-ryhmässä.

Jatkaako Välimäki WRC-autojen rökittämistä?

Vuosi 2008 jää suomalaisen ralliautoilun historiaan, sillä tämä on viimeinen kausi kun A-ryhmän kalustolla kilpaillaan SM-tasolla. Tuota kaikkien aikojen viimeistä jaossa olevaa mestaruutta on lähtenyt tavoittelemaan ennätyssuuri joukko WRC-autoilla kilpailevia kuljettajia. Rovaniemellä tosin nähtiin, että WRC-peli ei välttämättä tee autuaaksi, sillä Mitsubishi Lancer Evo 8:lla ajava Jussi Välimäki vei avauskisan voiton, ja samanlaisella autolla kilpaileva Arto Juolahti oli kolmas. Kuuden parhaan joukkoon selviytyi vain yksi WRC-kuski, eli toiseksi Ford Focus WRC:llään ajanut Ari Vihavainen.

Hallitsevan suomenmestarin, Jussi Välimäen osalta kausi sai siis mitä parhaimman alun. Ja jatkoa seuraa - ainakin miehen omien sanojen mukaan:
- Rovaniemeltä nostetaan vauhtia vielä 10 prosenttia, turvamarginaalia pienennetään ja täysillä ajetaan. Jos joku haastaa, niin haaste otetaan vastaan ja katsotaan kuka vetää, Välimäki maalailee.

Tämän hetken parhaan WRC-miehen, Ari Vihavaisen, Ford Focus ärjyy Laukaassa entistä ärhäkämmin, Skotlannista asti tulleen uuden moottorin voimin.
- Moottorin tunnit tulivat Rovaniemellä täyteen. Saimme M-Sportilta uuden moottorin alkuviikosta, ja ennen nuotitusta ajamme vielä testit ja katsomme että kaikki varmasti toimii, Vihavainen kertoo.

Rallin MM-sarjastakin tuttu Janne Tuohino palasi reilun vuoden mittaisen ajotauon jälkeen kotoisille rallipoluille Rovaniemen tammikuisessa Arctic Lapland Rallyssa. Ilo loppui kuitenkin lyhyeen, kun Tuohinon matka katkesi Subaru Impreza WRC:n vaihdelaatikko-ongelmiin. Nyt vika on korjattu, ja Tuohino nähdään tositoimissa myös Laukaassa - toivottavasti parempionnisena kuin "Tunturissa".

Ryhmä A, pistetilanne ennen Peurunkarallia:
1. Jussi Välimäki 24
2. Ari Vihavainen 20
3. Arto Juolahti 16
4. Kari Ali-Rantala 13
5. Timo Pulkkinen 10

Salo ampaisee reitille kaasu pohjassa

Viime kaudella ison N-ryhmän arvostus nousi kohinalla kotimaisella rallirintamalla, kun ännäläisillä napattiin monta yleiskilpailuvoittoa A-ryhmäläisten nenän edestä. Ison N:n sisällä jokaisen osakilpailun luokkavoitosta ja mitalisijoista käytiin äärimmäisen kiivas sekuntikamppailu, ja sama tahti näyttäisi jatkuvan tänä vuonna.

Väkevimmin mestaruusjahdin aloitti Juha Salo, joka dominoi Rovaniemellä ajettua avauskisaa miten tahtoi, voittaen sekä ison N:n että yleiskilpailun. Mitsubishi Lancer Evo 9:llä ajava mies ei aio muuttaa hyväksi todettua taktiikkaa kauden toisessa osakilpailussa.
- Rovaniemeltä ei jäänyt mitään hampaankoloon. Auto ja mies ovat iskussa, joten ykköspaikka ajetaan myös Laukaassa, Salo lataa ja jatkaa:
- Yritän hoitaa oman hommani niin hyvin kuin pystyn. En mieti muiden suorituksia. Tiet sopivat autolle ja nykyisille asetuksille, joten sen suhteen ei onnistumiselle ole esteitä. Jos menestystä ei tule, vikaa pitää etsiä ratin ja penkin välistä.

Salon uusi tiimikaveri, ja Salon kanssa samanlaisella Mitsubishillä ajava Kosti Katajamäki ei pystynyt Rovaniemellä hattutemppuun, eli kolmas perättäinen Arctic Lapland Rallyn voitto jäi haaveeksi. Katajamäki ajoi kuitenkin hienon kilpailun ja puristi lopussa hallitsevan mestarin Jari Ketomaan ohi avauskisan kakkoseksi. Laukaaseen mies lähtee vain voitto mielessä.
- Tauon aikana ajettiin testiä ja säädettiin auton voimansiirtoa enemmän ajotyylilleni sopivaksi. Kun luottoa löytyy, niin vauhdinkin pitäisi samassa suhteessa kasvaa. Mestaruus on tavoite, joten nyt olisi sitten voiton paikka, Katajamäki kertoo.

Hallitseva mestari Jari Ketomaa siis jätettiin avausosakilpailussa kolmanneksi. Laukaaseen Ketomaa saanee lisäpotkua uudesta Subaru Impreza WRX08 -autosta - jos kaikki menee suunnitelmien mukaan.
- 95-prosenttisella varmuudella näin tapahtuu. Torstaina vielä ajetaan testejä. Jos saamme auton jousituksen ja voimansiirron säädöt kohdilleen, niin osallistun uudella autolla Peurunkaralliin, Ketomaa kertoi alkuviikosta.

Viime vuoden, ja Arctic Lapland Rallyn kärkikolmikon haastajana kärkkyy mm. pienessä N:ssä viime vuonna hopealle sijoittunut Jarkko Nikara, joka jo antoikin Rovaniemellä melkoisen myrskyvaroituksen ajamalla yhden kovan pohja-ajan. Muita mielenkiintoisia haastajia ovat mm. Nuorten Ralli SM -sarjan hallitseva mestari Tapio Suominen ja MM-ralleistakin tuttu Kristian Sohlberg. Sohlbergilla on allaan Suomen sorateillä harvinainen Super 2000 -auto, Fiat Abarth Grande Punto S2000.

Iso N, pistetilanne ennen Peurunkarallia:
1. Juha Salo 24
2. Kosti Katajamäki 20
3. Jari Ketomaa 16
4. Marko Kakko 13
5. Pekka Keski-Korsu 10

Lindroos Laukaaseen luomaan voittoputkea

Pienessä N-ryhmässä viime vuonna ensimmäisen suomenmestaruutensa voittanut Joonas Lindroos on luonnollisesti tämän kauden vahvin ennakkosuosikki. Ennakkosuosikin asema vain vahvistui Rovaniemen avauskisassa Lindroosin suvereenin luokkavoiton myötä.
- Viime vuonna "Tunturissa" saatu SM-pistejohto pysyi kauden loppuun saakka. Saa nähdä enteileekö tämän vuoden tulos viimevuoden toistoa. Sen näkee sitten kauden lopussa, johon tietysti on vielä kilometrejä jäljellä, Lindroos mietti.

Luokan hallitseva SM-pronssimies Ville Hautamäki starttasi Rovaniemellä uuteen kauteen kirkkaampi mitali kiikarissaan.
- Vuonna 2004 voitetun Nuorten SM-kullan vierelle olisi kiva voittaa kultamitali myös yleisen luokan puolelta. Vastus on taas kerran kova, mutta intoa minulla riittää edelleen. Tosissaan mennään, eikä turhia varmistella, avauskisassa toiseksi korkeimmat SM-pisteet saalistanut Hautamäki lupaili.

Kovimman vastuksen pienen N-ryhmän tämänhetkiselle kärkikaksikolle antanevat mm. Rovaniemellä kolmanneksi ajanut Ailu Magga sekä Vesa ja Jani Hirvonen (eivät sukua toisilleen), jotka kaikki väläyttelivät viime kaudella taitojaan saalistaen palkintopallisijoituksia. Mielenkiintoista on nähdä myös mitä tekee Nuorten Ralli SM -sarjassa hopealle viime vuonna ajanut Olle Öhman, joka aloitti uransa "yleisen puolella" ajamalla Renault Cliollaan heti pisteille oltuaan kuudes vaativassa Arctic Lapland Rallyssä.

Ryhmä N, alle 2-litraiset, eli tuttavallisemmin pikku ännä, on jo pitkään ollut Hondien temmellyskenttää. Näin on myös tällä kaudella, sillä sarjaan ilmoittautuneiden 20 kuljettajan joukosta vain kolmella on autonaan jokin muu kuin luokan luottoauto Honda Civic Type R.


Pikku N, pistetilanne ennen Peurunkarallia:
1. Joonas Lindroos 24
2. Ville Hautamäki 20
3. Ailu Magga 16
4. Vesa Hirvonen 13
5. Antti Rintamäki 10

Peurunkarallissa 157 autokuntaa

SM Peurunkarallin lähtö ja maali sijaitsevat hotelli Peurungan piha-alueella, noin kolmen kilometrin päässä Laukaan keskustasta. Ensimmäinen autokunta starttaa reitille lauantaina 16.2. klo 11.00. Maaliin saavutaan noin klo 17.40 alkaen.

Reitti on jaettu seitsemään erikoiskokeeseen, joiden yhteispituus on 106 kilometriä. Mukana on vain kolme viime vuodelta tuttua EK:ta, ja reitiltä löytyy jopa kaksi SM-tasolla ennen ajamatonta "pätkää". Kaikki erikoiskokeet ajetaan vain kertaalleen.

Rallin keskitetty huoltoparkki sijaitsee Laukaan keskustassa, koulukeskuksen piha-alueella.


Kilpailuun hyväksyttyjen lista löytyy AKK-Motorsport ry:n KITI-kisapalvelusta, tämän linkin kautta.
Online -tulospalvelu osoitteessa: http://www.tenab.net/online.htm


MTV3 lähettää SM Peurunkarallin kisakoosteen sunnuntaina 17.2. klo 17:05.


Lisätietoja SM Peurunkarallista osoitteessa: www.laukaanmoottorimiehet.fi/peurunkaralli

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa