Facebook Twitter Email Pinterest

Avauspätkä voi ratkaista jo paljon

19.02.2011 / Avauspätkä voi ratkaista jo paljon

kylmää.jpg

SM Vaakuna-rallin toinen päivä Mikkelissä on alkanut kiprakassa pakkasessa, mutta aivan loistavassa auringonpaisteessa. Aamulla pakkasmittarin elohopea oli vajonnut Mikkelin keskustassa peräti 34 asteen paikkeille, mutta ilma alkaa lämmetä pikku hiljaa, kun aurinko porottaa täysillä pilvettömältä taivaalta. Aivan vielä ei ole T-paitakeli, mutta iltapäivälle ennustetaan enää reilun 10 pakkasasteen lukemia.

Kuljettajat toivon mukaan heräävät kunnolla pirteässä kelissä, sillä aamun ensimmäinen erikoiskoe nimeltään Kovala/Suur-Savo on pituudeltaan 23,45 km. Vaikka reitti on reittijohtaja Jari Jakosen mukaan sama kuin viime vuonnakin, ei erikoiskokeet kuitenkaan aivan metrilleen ole saman mittaisia. Tämän aamun ensimmäinen oli viime vuonna EK 1, ja silloin pituutta oli 23,90 km. Silloin pätkän nopein oli Juha Salo, joka käytti ensimmäisen rykäisyyn aikaa noin 13 minuuttia. Mielenkiintoista on nyt nähdä, mikä on pohja-aika tänään. Ensimmäinen pätkä alkaa tänään klo 11.22. Sen jälkeen kilpailijat kaartavat ensimmäiseen huoltoon noin klo 12.00.

Eilen kuljettajat olivat täysin yllättyneitä, kuinka todella liukas tuollainen jäädytetty erikoiskoe voikaan olla. Piikit eivät purreet tien pintaan oikeastaan lainkaan, ja moni epäili ensin autossaan olevan jotain vikaa. Metsäerikoiskokeita ei ole erikseen jäädytetty, mutta maastosta kantautuneiden tietojen mukaan tiet ovat kyllä kovia, mutta hyvässä kunnossa.
"Mutta tarkkuutta vaaditaan kaikilla pätkillä", muistuttaa Jakonen.

Eilinen lyhyt raviradan pyrähdys toi kuitenkin lisää mielenkiintoa tähän päivään. Jarkko Nikaran johtoasema ei oikeastaan yllättänyt, mutta että Mikko Eskelinen kiilasi peräti kakkoseksi, lienee pienoinen yllätys. SM2-luokassa yllätyksiä oli useampia. Ville Hautamäen pohja-aika oli tuttua peruskauraa, mutta Andreas Amberg aloitti loistavasti ja sijoittui kakkoseksi. Liekö Matti Rantasen kartturin Mikko Lukan siirtyminen ainakin tämän kisan ajaksi Ambergin kyytiin vaikuttanut vauhtiin, se nähdään, kunhan metsäpätkät alkavat. Seuraavista sijoista olikin sitten tosi tiukkaa. Jaro Kinnunen kolmantena 2,7 sekuntia pohjista, Kalle Pinomäki ja Mikko Pajunen 2,9. Esapekka Lappi valitteli hieman flunssaista ja kuumeista oloaan, Lappi oli kuudes ykkösellä.

Mielenkiintoista on myös nähdä, kuinka Jukka Korhonen ja Marko Mänty vielä nousevat 7:nneltä ja 8:nnelta sijalta.

Ja kuten sanottu, nythän ralli vasta todenteolla alkaa. Eipä sitä juuri paremmin voisi aamusta heti jatkaakaan kuin pitkällä pätkällä, jolla kuljettajan on oltava jo hyvin hereillä, sillä muuten eroa tulee liian paljon.

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 34 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Juha Salo / Kristian Temonen 25 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 20 pistettä SAU (Rally2)
4. Juuso Metsälä / Jaakko Jäntti 16 pistettä KeurUA (R5)
5. Niclas Grönholm / Antti Linnaketo 13 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2023

1) 12.-14.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 3.-4.2. IsoValkeinen SM-Ralli Kuopio
3) 3.-4.3. SM Jyväskylän Talviralli, Jyväskylä
4) 19.-20.5. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 16.-17.6. SM Itäralli, Joensuu
6) 11.-12.8. SM-Ralli, Lahti
7) 29.-30.9. SM-Ralli, Kokkola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa