Facebook Twitter Email Pinterest

Wau, mikä Arctic Lapland Ralli tulossa!

15.01.2013 / Wau, mikä Arctic Lapland Ralli tulossa!

Inessa1.jpg

Moskovalainen 25-vuotias Inessa Tushkanovan kartturina istuu Duncan McNiven. Kuva: Printsport

Ralli SM -sarjan ensimmäisen osakisan ilmoittautumisaika on päättynyt. Kaiken kaikkiaan Arctic Lapland Ralliin ilmoittautui yli 120 autokuntaa. Paljon on mielenkiintoisia nimiä mukana, ja harmittavasti muutama SM-sarjaan ilmoittautunut aikoo jättää kaksipäiväisen avauskisan väliin. Miten yhden osakisan jääminen pyöreäksi nollaksi pistetaulukossa vaikuttaa sarjan loppupisteisiin, jää nähtäväksi.

Kotimaisten kärkinimien joukossa on myös tuttuun tapaan monia ulkomaalaisia, joista ehdottomasti kovimmaksi vauhdinmittariksi nousee Norjan Andreas Mikkelsen yhdessä kartanlukijansa Mikko Markkulan kanssa. Autokunta lienee hakemassa rallin MM-sarjaa varten tuntumaa lumipintaisilta teiltä. MM-sarjassa norjalainen ajaa Volkswagenin Polo R WRC:llä, Tunturissa autona on Skoda Fabia S2000.

Juha Salo on Arctic Lapland Rallin kolmesti voittanut, ja tänäkin vuonna ehdottomasti voittajasuosikkien joukossa. Kun viime vuoden mitalisteista mestari Esapekka Lappi ja pronssimies Riku Tahko eivät tänä vuonna ole sarjassa mukana, on varmasti monen tavoitteena täyttää nuo paikat kauden päätteeksi. Haastajia ja Tunturissakin kympin sakkiin halukkaita on useita, mm. Ari Vihavainen, Joni Nikko, Jukka Ketomäki, Jussi Tiippana, Kari Hämäläinen, Mattias Therman, Mikko Lehessaari, Timo Mäenpää, Jari Latvala, Jari Kihlman, Jukka Hiltunen, Mikko Eskelinen - ja lukuisia muita.

Kaksivetoisten luokissa on tapahtunut mielenkiintoisia liikkeitä. Tällä kaudella sekä SM2- että SM3-luokasta saadaan suomenmestari, enää ei ole yhtä, yhteistä kaksivetomestarin titteliä. Näin myös kauden aikana katsojatkin pysynevät paremmin kärryillä siitä, miten pistetilanteet kaksivetoisissa kehittyvät. Pisteet jaetaan samalla tavalla 15 parhaalle kuin SM1-luokassakin: 25-20-16-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1.

Kalle Pinomäki ja Joonas Lindroos ovat kumpikin voittaneet kahdesti kaksivetoisten suomenmestaruuden. Lindroos ajoi viime vuonna sekä SM2- ja SM3-luokassa. Kun tänä vuonna taktikoiminen luokkien välillä ei ole enää mahdollista, Lindroos näyttää valinneen pienemmän kaksivetoluokan. Pinomäen mestaruudet ovat SM3-luokasta, tänä vuonna mestaruutta mies lähtee hakemaan SM2-luokasta. Saman liikkeen teki myös viime vuonna kaksivetoisten sarjassa neljänneksi sijoittunut Jaro Kinnunen. Auto vaihtui Peugeot Sportin 208 R2:een.

Mielenkiintoista on kauden aikana myös nähdä, kuinka nuoret, tulevaisuuden lupaukset ehtivät kaksivetokonkareiden joukossa. Useimmille tulokkaille myös nuotista ajaminen on harvinaisempaa herkkua.

Miehisessä joukossa on uusi naiskuljettaja osallistumassa Ralli SM -sarjaan. Eero Räikkösen Printsportin huollettavana ajavalla moskovalaisella Inessa Tushkanovalla on kokemuksia muutamasta Puolan ja Itä-Euroopan rallista. Nyt useasti mm. venäläisen kielialueen Playboy-lehden kannessa esiintynyt Inessa ottaa ison harppauksen ralliurallaan tullessaan SM-sarjalaisten kovaan joukkoon. Räikkösen mukaan on varmaa, ettei Inessa ainakaan viimeiseksi nelivetoisista jää. Pienikokoisen tytön fysiikan kestävyys pitkillä pätkillä kuitenkin hieman epäilyttää.

Arctic Lapland Ralli on kova koitos, pitkiä erikoiskokeita riittää. Mäntyvaaran raviradan kolme kertaa ajettavaa pätkää lukuun ottamatta kaikki muut seitsemän ek:ta ovat lähes 30-kilometrisiä, viimeinenkin 48 km. Kaksipäiväisessä kisassa kilpailijat voivat toisena päivänä jatkaa vielä kisaa, mikäli ensimmäisenä päivänä sattuu keskeytys. Tunturissa jaetaan puolitoistakertaiset SM-pisteet luokittain 15 parhaalle, joten maaliintulo ja hyvä sijoitus saattavat olla "kultaakin kalliimpia" loppupisteitä ynnättäessä. Tärkeä kilpailu siis monessa mielessä.

Arctic Lapland Ralli alkaa perjantaina 25. tammikuuta kello 12.01 ja päättyy lauantaina noin kello 17.45. Tervetuloa seuraamaan kauden alkua Rovaniemelle!

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 59 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 53 pistettä KoMoKe (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 50 pistettä AlavUA (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa