Facebook Twitter Email Pinterest

Teemu Suninen valittiin rallilupaukseksi - palkintona tallipaikka MM-ralliin

17.06.2014 /

Tiedote 17.6.2014

teemusuninen.jpg

Sarjapromoottori AKK Sports Oy lanseerasi Ralli SM -sarjassa tällä kaudella kilpailun, jossa etsittiin suomalaista rallilupausta. Neljän osakilpailun jälkeen pääsi neljä nuorta kuljettajaa finaalitesteihin. Valinta kohdistui kuljettajaan, jonka raati katsoi omaavan parhaan kehityspotentiaalin pitkälle tulevaisuuteen. - Tässä ei haettu yhden kisan voittajaa, vaan huippu-urheilijaa jolla on parhaat edellytykset menestyä pitkällä tähtäimellä rallissa ja rakentaa uraa, täsmensi Ralli SM -sarjan promoottori Kai Tarkiainen valintakriteereitä. Voittajaksi valittiin joukon kuopus, 20-vuotias tuusulalainen Teemu Suninen.

Suninen on harrastanut autourheilua 6-vuotiaasta saakka, sijoittunut parhaimmillaan mm. kartingin alle 18-vuotiaiden MM-kisassa neljänneksi ja voittanut Rallicrossin EM-sarjan osakilpailun. Rallia nuorimies ajaa vasta toista kauttaan ja on edennyt erittäin nopeasti: huima nousu aivan alkeisluokasta B-junioreista suoraan SM-sarjan tasaväkisimpään luokkaan SM3 - ja siinä hän on neljän ajetun osakilpailun jälkeen SM-pisteissä kolmantena. Ja hän on ajanut yhteensä vasta kuusi nuottikisaa, joten nopea uuden omaksuminen ja huippusuorituksiin yltäminen näyttää olevan Sunisella verissä.

Suninen oli valinnastaan erittäin iloinen ja helpottunutkin.

- Kaikkeni annoin tälle projektille. Latasin parastani kaikilla osa-alueilla, niin alkukauden ralleissa kuin testiin valmistautuessanikin, hän kertoi kuultuaan valinnastaan.

- Kun voittajan julkaisun hetki tuli jännitti tietenkin hirveästi. Ensimmäisenä mieleen nousi, että olisinko sittenkin saanut vielä yhden kerran leukaa vedettyä tai vielä pystynyt pinnistämään kovempaa jossain kohtaa... mutta kun kuulin että olen voittaja oli olo helpottunut. Kova panostus ja kaikkensa antaminen tämän viimeisen viikon aikana johti haluttuun tulokseen ja nyt jatketaan eteen päin, päättäväinen Suninen kertoi tunnelmistaan.

- Tiedän, että vahvimmillani olin psykologisissa testeissä, lisäksi lapsuus ja nuoruus karting-varikoilla ympäri maailman antoivat varmuutta haastattelutilanteeseen, jossa puhuttiin englantia. Kaikki osa-alueet menivät hyvin ja pystyin parhaimpaani, Suninen arvioi.

Tästä eteenpäin Sunisella ja hänen taustajoukoillaan alkaakin valmistautuminen kotimaan MM-ralliin, Neste Oil Ralliin. Hän pääsee kilpailemaan luokkaan RC3, jossa ajetaan pykälää tehokkaammilla autoilla. SM-sarjassa käytössä ollut R2-luokan auto vaihtuu R3-luokan Citroën DS3 R3T -autoon. Suniselle kustannetaan testipäivä, auto kilpailuun liittyvine kuluineen ja renkaat niin testiin kuin kisaankin. Taustatukea antaa suomalainen huipputiimi Printsport. Tiimi on kiertänyt MM-sarjaa tälla kaudella WRC2-luokan osakilpailuvoittoon Ruotsissa yltäneen Karl Kruudan.

Sunisen omat taustajoukot ovat jo lähtökuopissa.

- Suunnittelu on käynnissä, mutta olemme sopineet, että minä keskityn nyt vain urheiluun ja ajamiseen enkä huolehdi muista asioista. Luotan, että muut tekevät tausta-asiat kuntoon.

- Aivan ensimmäiseksi meidät on kutsuttu Printsportille tutustumaan tiimiin ja autoon kartturin kanssa. Opettelemme auton tekniikkajuttuja, että mahdolliset omat korjaukset rallireitillä sujuvat tarvittaessa ja päästään hieman kokeilemaan ajamistakin, jotta varsinaisena testipäivänä auton nippelit ja nappulat ovat valmiiksi tuttuja.

Neste Oil Ralli on todellinen maraton verrattuna SM-ralleihin ja kisan pituus ja nopeus on Suniselle aivan uutta. Se ei huoleta häntä kuitenkaan tippaakaan.

- Kisa varmaan on rankka, mutta me valmistaudumme siihen huolellisesti. Itse kerään samanlaisella autolla ajaneilta tietoja ja vinkkejä autosta, miten sillä pitää ajaa ja mitä kannatta muistaa. Fyysinen kunto pitää olla kohdallaan ja keskittyminen nuotitukseen täydellistä, Suninen tietää.

- Olen ajanut pitkiä ja kuluttavia kisoja ja kisaviikkoja karting-aikanani, joten en usko että kisan pituus on ogelma, hän kuittaa. - Kaikkeen valmistaudutaan niin täydellisesti, että jälkeen päin ei tarvitse miettiä mitä vielä olisin voinut tehdä. Päättäväisyys ja loppuun saakka viety valmistautuminen tuntuu olevan Sunisen motto.

- Sunisen valintaa voittajaksi tuki hänen tuloksensa psykologisissa testeissä ja siinä havaitun päättäväisyyden ja sinnikkyyden korrelointi myös kaikilla muilla testin osa-alueilla, juryn jäsenenäkin ollut Kai Tarkiainen vahvisti. Testit järjestettiin 15.-16.6. Vierumäen Urheiluopistolla.

Kuvassa oik. Teemu Suninen, vas. kartanlukija Juha-Pekka Jauhiainen. Kuva otettu Mikkelin SM Vaakuna-rallin yhteydessä, Suninen sijoitui tuolloin luokkansa kolmoseksi. Kuva: Jani-Pekka Jauhiainen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Juryyn suomalaista rallilupausta valittaessa kuuluivat:

FIA, WRC Manager, Michèle Mouton
WRC2-sarjan kuljettaja, Drive DMack -tiimi, Jari Ketomaa
AKK Sports Oy, Neste Oil Rallin kilpailunjohtaja, Kai Tarkiainen
WRC-luokan kartanlukija, M-Sport World Rally Team, Jarmo Lehtinen
Valmennuskeskuksen johtaja, Suomen Urheiluopisto, Vierumäki, Ismo Hämäläinen

Valinnassa käytetyt kokeet:

Ajaminen - Ralli SM -sarjan neljä ensimmäistä osakilpailua. Viiden kärkeen SM-pisteissä sijoittuneet enintään 25-vuotiaat kutsuttiin finaaliin. Heitä oli lauantaina jaetun SM Pohjanmaa-rallin jälkeen neljä: Henri Haapamäki, Samuli Vuorisalo, Teemu Suninen ja Henri Kolsi.
Nuotituskoe: WRC-tason kartanlukija Mikko Markkula teetti nuorilla heidän omien kartanlukijoidensa kanssa nuotit valitsemalleen erikoiskokeelle ja arvioi suorituksen.
Psykologiset testit: Urheilupsykologi Matti Jaakkola teetti tietokoneavusteiset psykologiset testit, joissa arvioitiin urheilijoiden henkistä asennoitumista asioihin ja sitä kautta sopivuuttaa huippu-urheilijaksi.
Fyysiset testit: Testit tehtiin Vierumäen urheiluopiston testiasemalla. Testeissä mitattiin nopeustaitavuutta, lihaskuntoa ja maksimihapenottokykyä soutuergometritestillä.
Haastattelut: Raati haastatteli nuoria urheilijoita englannin kielellä. Perusesittelyjä, itsestä kertomista ja sekä lajista että aivan muistakin asioista puhumista. Arvioinnissa seurattiin jälleen tapaa esiintyä ja asennetta selvitä vaikeistakin tilanteista.

- - -

AKK Sports Oy on suomalaisen autourheilun kattojärjestön, Suomea kansainvälisessä autoliitto FIA:ssa edustavan AKK-Motorsport ry:n, omistama markkinointiyhtiö. AKK Sportsin toiminta-ajatus on toteuttaa ja kehittää autourheilun huipputapahtumia ja siirtää omaa osaamistaan AKK-Motorsportin jäsenyhdistyksille yhteisten hankkeiden kautta. Suurimpina vuosittaisina projekteina AKK Sports järjestää rallin MM-sarjan Suomen osakilpailun, Neste Oil Rallin, sekä rallicrossin MM-sarjan Suomen osakilpailun, RX Finlandin. Lisäksi yhtiö myy tv-tuotantopalveluja. AKK Sportsin palveluksessa on 15 henkilöä ja sen vuotuinen liikevaihto on n. 6 miljoonaa euroa. AKK Sportsin ja AKK-Motorsportin yhteiset toimitilat sijaitsevat Vantaalla.

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Jani Salo 107.5 pistettä Alavuden UA (R5)
2. Emil Lindholm / Mikael Korhonen 95 pistettä NHD (R5)
3. Mikko Heikkilä / Henri Arpiainen 61 pistettä MäntsMK (R5)
4. Esa Ruotsalainen / Jukka Ruotsalainen 51 pistettä SaarUA (R5)
5. Juha Salo / Mikko Markkula 49.5 pistettä Karkkilan UA (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2021

1) 15.-16.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 5.-6.2. SM O.K. Auto-ralli, Kouvola
3) 28.-29.5. SM Länsirannikon ralli, Varsinais-Suomi
4) 18.-19.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 4.-5.9. SM Ralli Oulu
6) 1.-2.10. Kokkolan UA 60-v SM Juhlaralli

SM-sarja sosiaalisessa mediassa