Facebook Twitter Email Pinterest

Joni Mäkelä

22.01.2007 / Joni Mäkelä

Perinteitä hehkuva, järjestyksessään 42. Arctic Lapland Rally, joka paremmin tunnetaan Tunturirallina, starttaa perjantaina 26.1 Rovaniemen Lordi -aukiolta. Edessä on kaksipäiväinen kansainvälinen rallikilpailu, jonka sisällä ajetaan ralliautoilun SM-sarjan kaksi avauskilpailua.

Perjantaina kilpailijat kurvailevat Rovaniemen ympäristössä ja lauantaina rallikaravaani matkaa Kemijärven seudulle. Huomioitavaa on myös se, että molemmilta kilpailupäiviltä jaossa on erilliset SM-pisteet.

Tamperelainen nuori 22-vuotias ralliautoilija Joni Mäkelä II-kuljettaja Toni Näsmanin kanssa palaavat ralliautoilun SM-sarjaan ja sen kovatasoisimpaan ryhmään. Kaudella 2003 yleisen luokan SM-mitalista viimeksi ajanut Mäkelä kilpailee SM-sarjassa PrintSport Racingin Mitsubishi Lancer Evolution VIII N-ryhmän ralliautolla.

- Paluu SM-sarjaan tuntuu hyvältä ja parhaalta vaihtoehdolta ralliurani kehittymisen kannalta. Muutama kilpailukausi vierähti nuorten SM-sarjassa, josta parhaimpana saavutuksena oli hienoja voittoja sekä pronssinen SM-mitali kaudelta 2005. Nyt siirrytään takaisin isojen miesten rallisarjaan ja lähdetään ensisijaisesti jahtaamaan maaliin ajettuja kilpailuja sekä kokemusta nelivetoisesta, turboahdetusta ralliautosta, tuumaili Mäkelä jatkaen, - Kaudella 2003 kilpailin kolmea kehitysversiota heikommalla autolla, joten Tunturirallissa minulle on tärkeintä päästä kilpurin kanssa sinuiksi, jotta pystyn hyödyntämään sen ominaisuudet.

Vaikka Mäkelä II-kuljettajansa Toni Näsmanin kanssa eivät juuri ralliautoaan ole päässeet testaamaan, eivät he silti starttaa kilpailuun ns. takki auki.

- Emme suinkaan lähde kilpailuun nössöttelemään, vaan pyrimme kasvattamaan vauhtia pitkän kilpailun aikana. Tiestö on leudon talven seurauksena erittäin nopeassa kunnossa ja lunta napapiirillä on vuodenaikaan nähden puolet siitä mitä täällä on totuttu näkemään. Esimerkiksi hankia ei ole niin paljoa, että niistä olisi tarpeellista hyötyä rallin ajamiselle ahtaissa lumiränneissä, joten tarkkana saamme olla, kertoi II-kuljettaja Toni Näsman.

Nuorten SM-sarjan avauskilpailu päättyi vetoakselivikaan

Monelle kuljettajalle Arctic Lapland ralli on kauden avaava kilpailu.
Mäkelä on kuitenkin ehtinyt avata kilpailukautensa tammikuun alussa ajetussa Nuorten Ralli SM -sarjan osakilpailussa Riihimäellä, jossa hienosti sujunut kilpailu päättyi vetoakselivikaan rallin viimeisellä pikataipaleella.

- Yleisen SM-sarjan lisäksi kilpailemme omalla kilpailukalustolla nuorten SM-sarjassa, jonka avauskilpailusta ei paljoa käteen jäänyt. Koko kilpailun ajan kärsimme mm. vaihdelaatikkoviasta sekä jarrumurheista, joille emme kilpailun aikana juurikaan voineet tehdä mitään muuta kuin toivoa, että kummatkin toimisivat maalilipulle saakka, kertoi Mäkelä jatkaen, - Vallinneisiin olosuhteisiin nähden luulimme selvinneemme ja saavamme arvokkaita SM-pisteitä kunnes viimeisellä erikoiskokeella vetoakselivika keskeytti kilpailumme.

Kausi ei Mäkelän kohdalta alkanut parhaalla mahdollisella tavalla, joskin nyt on aika petrata ja ajaa Tunturirallista hienot sijoitukset.

Perjantaina puoliltapäivin alkavan kilpailun tulosseurantaa voi katsella osoitteessa www.lapdatasystem.com. Joni Mäkelän ja Toni Näsmanin kilpailunumero on 45.

Lisätietoja:
www.jonimakela.com

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa