Facebook Twitter Email Pinterest

Kausi käyntiin viikonloppuna Rovaniemellä

24.01.2007 / Kausi käyntiin viikonloppuna Rovaniemellä

Autourheilun kotimainen huippusarja Ralli SM pyörähtää tämän kauden osalta käyntiin tulevana viikonloppuna, Rovaniemellä ajettavan Arctic Lapland Rallyn myötä. Luvassa on mielenkiintoinen kausi, sillä sarjassa on tänä vuonna kaksi uutta osakilpailua, yksi uusi luokka ja totta kai koko joukko kovia kuljettajia taistelemassa suomenmestaruuksista. Miehet ja kalusto pannaan heti alkajaisiksi tiukkaakin tiukempaan testiin "Tunturin" jäätävissä olosuhteissa, joissa ajetaan paitsi kaksipäiväisen yleiskilpailun voitosta, myös kaksista eri SM-pisteistä.

Ralli SM -sarjan historian 49. kausi käynnistyy perjantaina 26.1. Rovaniemen Lordi-aukiolta, josta startataan kaksipäiväiseen Arctic Lapland Rallyyn. Kauden kahdesta uudesta osakilpailusta ensimmäinen, TahkoSpa SM -ralli, ajetaan helmikuussa Nilsiässä, ja kesäkuussa on vuorossa Keravan seudulla kaasuteltava Ralli SM -sarjan toinen uutuuskisa.

Uutuuksiin lukeutuu myös uusi luokka. Super 2000 -autoilla on mahdollista kilpailla samoista pisteistä ison N-ryhmän kanssa. Näitä uusia autoja on odotettavissa viimeistään kesäkauden osakilpailuihin.


Ryhmä A:ssa varmuudella uusi suomenmestari

Sarjaan on ilmoittautunut yhteensä 74 kuljettajaa, joista 21 taistelee rallin kotimaisen "kuninkuusluokan", eli Ryhmä A:n mestaruudesta. Viime vuonna tittelin voittanut, peräti kahdeksankertainen suomenmestari, Sebastian Lindholm ei lähde ainakaan tällä kaudella kasvattamaan pokaalikokoelmaansa, joten Ryhmä A:ssa onkin nyt mestarin vakanssi vapaana. Tuota himottua SM-titteliä lähtevät jahtaamaan ainakin Jarmo Mikkonen ja Jussi Välimäki.

Jarmo "Jamppa" Mikkonen oli viime kaudella mukana Ryhmä A:n kultamitalitaistossa aina viimeiseen osakilpailuun saakka, ja mies on Ford Focus WRC:llään vahva mestarikandidaatti myös alkavalla kaudella. Arctic Lapland Rallyssä mies ajoi viime vuonna yleiskilpailun kakkoseksi.

- Joka vuosi Rovaniemelle on lähdetty voittamaan, mutta kohdalleni ei ole vielä sattunut sitä ensimmäistä ehjää kisaa. Joko kuski on hölmöillyt tai sitten auto ei ole toiminut. Monta kertaa on yritetty, mutta kolme kertaa maalikin on vasta nähty, 52-vuotias konkarikuski toteaa. Mikkosen Ford Focus on nyt kovemmassa iskussa kuin koskaan, joten josko se "Tunturin" voitto tällä kertaa heltiäisi.

Vuoden 2005 FIA:n Aasian-Tyynenmeren sarjan mestari ja MM-ralleistakin tuttu Jussi Välimäki puolestaan lähtee SM-rallipoluille Mitsubishi Lancer Evo 7 -autolla. Välimäki kertoo ajavansa sarjan osakilpailuja niin paljon kuin kansainvälinen ajo-ohjelma vain antaa myöten. Näillä näkymin mies nähdään pitämässä Ryhmä A:n vauhtia yllä ainakin talvikauden ralleissa.


Äärimmäisen kova taso isossa N:ssä

Ison N-ryhmän viime vuoden kärkinimistä hallitseva mestari Jari Ketomaa ja pronssimies Juha Salo taistelevat SM-mitaleista myös alkavalla kaudella. Ensimmäisen mestaruutensa viime vuonna napanneen Ketomaan tavoitteena on luonnollisesti tittelin uusiminen. Homma ei tule olemaan helppo, sillä innokkaita ja erittäin kovatasoisia SM-kullan tavoittelijoita riittää. Ketomaan valttina on kuitenkin juuri parahiksi ennen SM-avausta valmistunut upouusi Mitsubishi Lancer Evo 9. Mestarilla vaihtuu auton lisäksi myös kartturi - nuotteja lukee tällä kaudella Miika Teiskonen.

- Tuomon (Hannonen) siviilikiireet estivät häneltä täysipainoisen paneutumisen kartanlukijan tehtäviin. Siksi päädyimme yhdessä tähän ratkaisuun. Miika on kokenut kartanlukija ja uskon, että meidän yhteistyömme sujuu hyvin jo SM-avauksessa, Ketomaa kertoo.

Ison N:n tiukassa SM-taistossa viime vuonna kolmanneksi jäänyt kolminkertainen suomenmestari Juha Salo lähtee sisuuntuneena, ja Ketomaan tapaan uuden auton siivittämänä, kirkastamaan viimeisintä mitaliaan.

- Uusi N-ryhmän Mitsubishi Lancer Evo 9 valmistui kilpailua edeltävänä viikonloppuna. Voitonnälkää riittää, sillä viime vuoden SM-pronssi ei todellakaan tyydyttänyt. Uskon että minulla on mestaruuteen hyvät edellytykset ja SM-kullasta lähden ajamaan, Salo lupaa.

Mielenkiintoisin haastaja ja tämän ryhmän "musta hevonen" lienee tänä vuonna luokkaa vaihtava, pienen N:n hallitseva mestari Matti Rantanen. Lajiliitto AKK-Motorsport ry:n valmennusryhmäänkin kuuluvan nuorukaisen ajokkina nähdään Mitsubishi Lancer Evo 8. Arctic Lapland Rally on Rantasen neitsytkisa ison N:n nelivetoisen menopelin ohjaimissa ja mies lähteekin matkaan varovaisen luottavaisin mielin, jahtaamaan ainakin hyviä erikoiskoeaikoja.

- Tulevan kauden tavoitteena on ensisijaisesti hakea lisäkokemusta ja opetella nelivetoisen niksit kunnolla, mutta loppupisteissä pitää sijoittua viiden parhaan joukkoon, jotta olisin tyytyväinen vuoden lopulla. Iso N-ryhmä on erittäin kovatasoinen ja tasainen luokka. Tuleva kausi kertoo paljon omasta osaamisesta ja todellisesta vauhdistani, Rantanen kertoo.

Isossa N-ryhmässä nähdään "uutena kasvona" myös Marcus Grönholmin suojatti Kosti Katajamäki, joka tekee paluun Ralli SM -sarjaan vuoden tauon jälkeen. Rallin MM-sarjassakin taitojaan väläytellyt Katajamäki on Ryhmä A:n suomenmestari vuosimallia 2005. Nyt hänellä on allaan Mitsubishi Lancer Evo 9 ja tähtäimessä ison N:n SM-kulta. Katajamäki puolustaa myös viime vuoden Arctic Lapland Rallyn yleiskilpailun voittoa.

- SM-sarja ei todellakaan ole mikään läpihuutojuttu. Taso on huikean kova, ja jos aikoo voittaa sarjaa pitkään hallinneet kuskit, on mentävä todella kovaa ilman pienintäkään virhettä. Tavoite on silti luonnollisesti suomenmestaruudessa, mutta tiedostan, että se on äärimmäisen kovan työn takana, Katajamäki pohtii kauden alla.


Myös pikku N:ssä mestarin paikka vapaana

Hallitseva SM-kultamitalikuski Matti Rantanen siis vaihtoi tänä vuonna luokkaa ja siirtyi kisaamaan ison N:n puolelle. Pienessä N-ryhmässä onkin nyt mestarin paikka avoinna, ja tuota kirkkainta SM-titteliä ovat tänä vuonna tavoittelemassa mm. viime vuonna toistamiseen SM-hopealle sijoittunut Ville Hautamäki ja pronssia napannut Jarno Kinnunen. Mitalin värin kirkastaminen on varmasti kummankin kuskin kauden ykköstavoitteena.

- Vuonna 2004 voitin nuorten rallin suomenmestaruuden ja kahtena seuraavana vuonna tuli pienessä N-ryhmässä hopeaa, joten eikö nyt olisi taas sen mestaruuden vuoro, Hautamäki heittää.

Viime vuonna alkukauden kärkikahinoissa tiukasti mukana olleet Joonas Lindroos ja Ailu Magga antavat Hautamäelle ja Kinnuselle varmasti kovan vastuksen myös tällä kaudella.

- Ajan tänä vuonna SM-sarjan läpi yhdellä ja samalla autolla, eli Honda Civicillä. Vuosi sitten vaihtelin Hondan ja Ford Fiestan välillä, eikä se tuonut toivottua tulosta - päinvastoin. Nyt kauteen lähdetään mestaruus mielessä. Viime kauden perusteella tiedän, että vauhtini riittää, toivotaan vaan ettei tule teknisiä vastoinkäymisiä, Lindroos toteaa.

Pienen N-ryhmän mestaruusjahdissa nähdään myös Nuorten Ralli SM -sarjassa menestyneet Jarkko Nikara ja Kalle Pinomäki. Nikara on nuorten hallitseva suomenmestari ja Pinomäki puolestaan voitti samaisen tittelin vuonna 2005.


Ralli SM 2007 kilpailukalenteri

26. - 27.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
17.2. TahkoSpa SM -ralli, Nilsiä
10.3. SM Peurunkaralli, Laukaa
16.6. SM-ralli, Kerava
7.7. SM O.K. Auto-Ralli, Kuusankoski
1.9. SM Uusikaupunkiralli, Uusikaupunki
22.9. SM Vaakuna-Ralli, Mikkeli


Kauden 2007 Ralli SM -koosteiden alustavat lähetysajat MTV3:lla

28.1. Arctic Lapland Rally klo 18:30 - 19:00
18.2. TahkoSpa SM -ralli klo 18:00 - 18:30
11.3. SM Peurunkaralli klo 18:30 - 19:00
17.6. SM-ralli, Kerava klo 18:30 - 19:00
8.7. SM O.K. Auto-ralli klo 17:30 - 18:00
2.9. SM Uusikaupunkiralli klo 18:00 - 18:30
23.9. SM Vaakuna-Ralli klo 18:30 - 19:00

(HUOM! Muutokset mahdollisia. Tarkemmat lähetysajat on hyvä tarkistaa päivän TV-ohjelmasta!)

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. Fixus SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa