Facebook Twitter Email Pinterest

TÄTÄ ET OLE ENNEN NÄHNYT – SAVO MENNEN TULLEN!

16.09.2015 / Ossi-Veikko Takala

Tampereelta runsaat kymmenen kilometriä etelään, Lempäälän Marjamäestä kohti Kangasalaa kulkee tienpätkä, joka kantaa numeroa 3110 ja nimeä Savon tie sekä hurjaa mainetta. Totta, se on tavallinen soratie, sitä Suomesta löytyy tuhansin kilometrein. Mutta nytpä sattui tientekijälle laskuvirhe, soratietä tuli tarpeeseen nähden hyvin paljon liikaa. Niin että vekille meni, tuli mutkaa, nyppylää, vääntöä ja kääntöä, mentiin ylös ja alas, että kaikki saatiin mahtumaan. Tuli tosi hyvä rallitie, aivan kumpaan suuntaan tahansa.

Siitä syntyi ajatus, niitä ovat hämäläiset täällä Savossa saaneet ennenkin, mm. kokeilleet onko moottoripyörä nopeampi kuin ralliauto – ei ollut, meni pyllylleen. Vaan tämä ajatus ei, se jäi elämään, koska Savo on mainio erikoiskoe mennen tullen. Sitä on tahkottu vuosikymmenet niin Suurajoissa kuin pienemmissä, nyt viimeiset vuodet Tampereen UA:n SM-rallissa ja juuri tuolta suunnalta tämäkin ajatus lähti.

Jos kerran tie on vankka ja puristaa kuskista hiet suuntaan jos toiseenkin, niin miksi sitten ei ajeta suuntaan sekä toiseen ja aivan samassa kilpailussa. Tosin tällaista ei ole sorateillä harrastettu kuin rallisprintissä siihen aikaan kun sitä kutsuttiin maastoajoksi ja rallissa tuskin koskaan, mutta miksikä ei. Tarjoaahan tämä uudenlaisen haasteen kilpailijoille sekä yleisölle lisäviihdettä, kun samalta katselupaikalta voi seurata kaksi hyvin erilaista suoritusta.

Aivan hetken mielijohteena tällaista ei toteuteta, kyllä siinä Pirelli Rallin reittitiimillä pitkin vuotta on ollut mietintämyssy melko syvällä. Eri tahoja on kuultu, pääsääntöisesti ne ovat ensi hämmästyksen jälkeen olleet innostuneita. Varsinaisia kilpailijoita on ”sattuneesta syystä” kuultu vähemmän, mutta siihen palautteeseen päästäneen viimeistään vajaan parin viikon kuluttua.

Kokeilun pääarkkitehtinä voi pitää Pirelli Rallin kilpailunjohtaja Toni Mäkistä, joka tutkii aiheesta tuntojaan:

”Kun aiheen pariin reittitiimin kanssa menneenä talvena istuttiin, nosti Savon ajosuunnasta keskustelu ajoittain tunteet pintaan. Käyttäväthän jotkut siitä ”väärästä ajosuunnastakin” vastakarva nimitystä.

Reittimme rakenteen salliessa kumpaankin suuntaan ajamisen teimme päätöksen, ajetaan sitten niin. Tie on kovapintainen, leveä, sopivan mittainen ja kahdelta edellisvuodelta ovat leikkauskohdatkin hyvin tiedossa.

Suurella osalla kilpailijoista löytyy jopa valmista nuottia – molempiin suuntiin.

Näin ollen päädyimme ratkaisuun, jossa tarjoamme uudenlaisen näkökulman niin tuulilasin takaa kuin penkalta katsottuna. Myös juuri tämä synnytti keskustelua, kun asioita pienessä ryhmässä paljastettiin.

Pienellä numerolla lähtevän kannalta katsottuna, vaikka mentäisiin samaan suuntaankin, kahteen kertaan ajetulla erikoiskokeella, toisen ajokerran ajolinja on aina sotkeentunut. Savo jos mikä tarjoaa luotettavat olosuhteet uusille tuulille ja niiden haistelulle, eikä se tientekijän liian pitkä sorapinta siitä oikene vaikka näinkin mennään.

Niin ja tarjoutuu tälle muuten kolmaskin näkökulma.

Tarjoamme Savon molemmat ajosuunnat nautittavaksi Live Stream:n kautta. Tämä lähetys esitetään myös Tampereen Keskustorilla jättiscreeniltä Maalaismarkkinoiden markkinaväelle.”

Kuva: Janne Pieviläinen

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 59 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 53 pistettä KoMoKe (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 50 pistettä AlavUA (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa