Facebook Twitter Email Pinterest

Teemu Asunmaa lähtee alkavaan kilpailukauteen uuden kartanlukijan kanssa

22.01.2018 / Jari Hotti

Rallin SM-sarjan SM1-luokan hallitseva Suomen mestari Teemu Asunmaa lähtee alkavaan kauteen uuden kartanlukijan kanssa. Edelliset kolme kautta Asunmaalle nuotteja lukeneen Jonne Halttusen tilalle tänä vuonna hyppää toisen polven kartanlukija, 22-vuotias Ville Mannisenmäki.

Hannu's Rally Teamin Teemu Asunmaalle kartanlukijan vaihdos tuli ajankohtaiseksi viime syksynä, kun kolme kautta yhteistyötä Asunmaan kanssa tehnyt Jonne Halttunen päätti siirtyä Kalle Rovanperän kartanlukijaksi rallin MM-sarjaan. Asunmaan ja Halttusen kolme kautta kestänyt yhteistyö tuotti SM2-luokassa kaksi, sekä SM1-luokassa yhden Suomen mestaruuden. Uuden kartanlukijan tie Asunmaan kyytiin otti ensiaskeleet Lempäälän SM-rallin varikolla viime syksynä.

- Jonne sanoi minulle, että sinulla olisi mahdollisuus Teemun kyytiin jos haluat, että Teemu oli miettinyt vaihtoehtoja keitä haluaisi ottaa siihen ja minä olisin yksi heistä. No menin sitten sen jälkeen Teemun luo juttelemaan ja sanoin, että terve, minä olen Ville Mannisenmäki ja haluan sinun kyytiin, Mannisenmäki taustoittaa yhteistyön alun ensivaiheita.

Asunmaan osalta kilpailukausi vuoden 2017 osalta piti päättyä Lempäälän SM-ralliin ja mestaruusjuhliin, mutta lokakuun loppupuolella ajettu pienoisralli Peurungalla tarjosi vielä erinomaisen mahdollisuuden katsastaa miten yhteistyö Mannisenmäen kanssa toimisi. Ja niinhän siinä sitten kävi, että homma toimi, tuloksena oli yleiskilpailun voitto ja kilpailukauden 2018 avaavan Arctic Lapland Rallin lähtölistassa Asunmaan nimen vieressä lukee Ville Mannisenmäen nimi.

- Soiteltiin siinä Lempäälän SM-rallin jälkeen muutaman kerran ja käytiin tekemässä nuottitreeniä. Peurunkaralli osui sitten hyvin siihen kohtaan, ajettiin se testikilpailuna, että miten se yhteistyö toimii kilpailussa. Teemu pääsi näkemään, että miten hoidan nuotituksen, miten valmistaudun kilpailuun ja miten hoidan asiat kilpailussa. No kaikki meni hyvin, voitettiin ja sen jälkeen homma oli aika lailla paketissa, Mannisenmäki muistelee.

Mannisenmäki aloitti Markus Mannisen kartanlukijana vuonna 2013 ja vuosina 2016-2017 hän luki nuotteja SM-sarjassa Miki Lindblomille. Viime kauteen mahtui myös neljä osakilpailua Aasian-Tyynenmeren rallisarjassa Jari Ketomaan kartanlukijana, joista Uuden-Seelannin, sekä Thaimaan ralleista tuli yleiskilpailun kolmas sija.

Mannisenmäen päätyminen autourheilussa nimenomaan kartanlukijan tehtäviin ei ole sattumaa, sillä Villen isä Risto Mannisenmäki osallistui omalla kartturiurallaan 69 MM-ralliin saavuttaen maailmanmestaruuden Tommi Mäkisen kanssa vuosina 1998 ja 1999. Risto Mannisenmäen CV:stä löytyy 13 MM-osakilpailuvoittoa, 23 palkintosijoitusta, sekä Vuoden Autourheilija -titteli yhdessä Mäkisen kanssa vuosilta 1999 ja 2001. Villen mukaan ratin taakse hyppääminen ei ole koskaan käynyt edes mielessä, vaan isän esimerkin myötä kartanlukijan rooli on ollut se luonnollisin vaihtoehto hänelle autourheilun parissa.

- En ole koskaan osannut edes kuvitella sellaista tilannetta, että lähtisin ajamaan. Eikä minulla ole koskaan oikeastaan ollut edes minkäänlaista poltetta siihen hommaan, vaan minulle riittää ihan siviililiikenteessä ajaminen. Eikä kyllä toisaalta riittäisi varmaan kädetkään millään tavalla ketään päihittämään. Voin olla neuvojana ja mielipiteen antajana pelkääjän paikalla, Mannisenmäki naurahtaa.

Asunmaa on juhlinut rallissa Suomen mestaruutta kolmena vuonna peräkkäin ja tämän myös Mannisenmäki tiedostaa. Tavoitteet alkavaan kauteen ovatkin kristallinkirkkaat.

- Ei minulla, enkä usko ettei ole myöskään Teemulla muuta tavoitetta, kuin voittaa Suomen mestaruus, Mannisenmäki päättää.

Rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailu Arctic Lapland Rally, Tunturiralli, ajetaan tulevana viikonloppuna Rovaniemen ympäristössä. Kilpailu käynnistyy erikoiskokeiden osalta perjantaina kello 12.43 ja viimeinen erikoiskoe käynnistyy lauantai-iltana kello 16.58. Asunmaa puolustaa rallissa viimevuotista yleiskilpailun voittoaan.

Kuva: Asunmaa Racing

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa