Facebook Twitter Email Pinterest

Mikko Heikkilällä onnistunut Latvian EM-rallin kenraali - "Tavoite täyttyi"

10.08.2020 / Jari Hotti / Mikko Heikkilä Racingin tiedotus

ASV:n tukema Mikko Heikkilä teki voitokkaan paluun pitkältä kilpailutauolta, kun nurmijärveläinen ajoi lauantaina Keski-Suomen maineikkailla sorateillä ajetun AUK Jämsän Äijät Rallin yleiskilpailun voittoon yhdessä kartanlukijansa Henri Arpiaisen kanssa. Seuraavaksi kaksikolla on edessään EM-ralli Latviassa tulevana viikonloppuna.

Kolmen erikoiskokeen ja yhteensä hieman alle 25 ek-kilometrin mittainen AUK Jämsän Äijät Ralli ajettiin Keski-Suomen sorateillä viime lauantaina. Ensi viikonloppuna ajettavaan Latvian EM-ralliin valmistautuva Mikko Heikkilä yhdessä kartanlukijansa Henri Arpiaisen kanssa eivät tässä kohtaa ainakaan halua miettiä vanhaa sanontaa "huono kenraali tietää hyvää ensi-iltaa", sillä kaksikon osalta kilpailu Jämsässä päättyi yleiskilpailun komeaan voittoon.

- Tosi hyvä kilpailu meidän tarkoitukseen, kun oli pitkä ajotauko niin kuin kaikilla muillakin, niin saatiin se kilpailuolosuhteissa katkaistua. Keli oli mahtava ja yleisöä paljon penkalla, niin mikäs sen hienompaa. Vaikka kilometrejä oli vähän, niin se tavoite täyttyi mitä haettiinkin. Reitti oli niin makea, että tietysti olisihan sitä halunnut ajaa vaikka muutaman päivänkin, Heikkilä naurahti tuoreeltaan normaalia lyhyemmän kilpailun jälkeen.

Heikkilän edellinen kilpailu oli helmikuussa ajettu Joensuun SM-ralli, joten kilpailutaukoa koronapandemian takia ehti kertyä lähes puoli vuotta. Ensimmäisellä erikoiskokeella Heikkilä ajoi heti pohja-ajan, lyöden Eerik Pietarisen, rallin SM-sarjan SM1-luokan vuoden 2018 Suomen mestarin, vajaalla kolmella sekunnilla. Toisella erikoiskokeella Pietarinen oli nopein, kaventaen eroa Heikkilään nähden sekunnilla.

- Ei kilpailu lähtenyt kovin hyvin käyntiin, ajo tökki aika paljon ekat pari pätkää. Mutta niin se näytti tökkivän muillakin, kun tulos oli tuo. Kyllähän siinä ennen ensimmäistä erikoiskoetta hieman jännitti, pitkän kilpailutauon jälkeen. Toisaalta nyt oltiin treenimielellä liikkeellä, niin vähemmän sitä jännitystä oli nyt, kuin olisi ollut esimerkiksi jos olisi suoraan startattu Latvian EM-ralliin. Sitten olisi varmasti ollut toinen tilanne, Heikkilä kuvaili.

Ennen viimeistä erikoiskoetta Heikkilän ja Pietarisen välinen ero oli 1,8 sekuntia. Kaksikko oli täysin omaa luokkaansa, sillä kolmentana ollut Juuso Metsälä oli jäänyt Pietarisesta jo 11,2 sekuntia. Viimeisellä erikoiskokeella Heikkilä täräytti tulostaululle hurjan pohja-ajan, lyöden Pietarisen 3,5 sekunnilla ja näin voittomarginaaliksi kirjattiin lopulta 5,3 sekuntia. Voitto nurmijärveläiselle ilman muuta maistui ja päänahka kovasta kilpakumppanista, mutta:

- Toki sitä alitajuisesti halusinkin (voittaa Pietarisen), mutta toisaalta se ei ollut mitenkään päätavoite. Päätavoite oli se mitä tuli mainittua aiemmin, eli saada pitkä ajotauko poikki ja päästä taas kilpailemaan. Tottakai, aina kun ajetaan kilpaa, niin sitä haluaa olla ykkönen, eihän siitä mihinkään pääse, Heikkilä pyöritteli.

Ja jos edellä siteerattiin vanhaa sanontaa, niin tässä kohtaa voidaankin esiin nostaa vanhan Suomihitin sanat, "kun on alkuun päästy, niin antaa mennä vaan", eli kauan eivät Heikkilä ja Arpiainen ehdi kilpailun jälkeistä arkea viettää, kun edessä on taas uusi haaste. Ja se haaste on iso, Latvian EM-ralli, onhan kyseessä sekä kuljettajalle, että kartanlukijalle uran ensimmäinen EM-ralli.

- Mukavaa, kun on pitkän tauon jälkeen rallia taas oikein riittävästi. Maanantaina lähdetään laivalla kohti Latviaa. Tiistaina ajetaan testit uudella Skodan Evolla, keskiviikkona huilataan ja torstaina, sekä perjantaina on reitin nuotitus. Perjantaina sitten testierikoiskoe ja aika-ajot ja lauantaina, sekä sunnuntaina ajetaankin taas kilpaa, Heikkilä kuvaili edessä olevaa ohjelmaa.

Siinä missä Jämsässä ajettiin ek-kilometrejä vain parikymmentä, on Latviassa urakoitavaa siihen nähden moninkertainen määrä. Lauantaina ja sunnuntaina ajettavat kymmenen erikoiskoetta kun pitävät sisällään reilut 180 ek-kilometriä. Heikkilää edessä oleva urakka ei hirvitä.

- Ei hirvitä missään nimessä! Se on vain mukava, että on paljon kilometrejä. En ole sitä stressannut, Heikkilä päätti.

Latvian EM-rallin, Liepaja Rallin, avauserikoiskoe käynnistyy lauantaina kello 12.20. Maaliin saavutaan alkuillasta sunnuntaina.

AUK Jämsän Äijät Ralli ja yleiskilpailun tulokset

1) Mikko Heikkilä (Skoda Fabia R5) 11.26,1
2) Eerik Pietarinen (Skoda Fabia R5) + 5,3
3) Juuso Metsälä (Skoda Fabia R5) + 18,0
4) Joni Viitala (Ford Fiesta) + 40,2
5) Jari Huuhka (Skoda Fabia R5) + 40,7
6) Anssi Rytkönen (Mitsubishi Lancer Evo 9) + 41,4

EM Liepaja Rallin aikataulu

Perjantai 14.8.


17.30 - Testierikoiskoe ja aika-ajot

Lauantai 15.8.

12.20 - EK 1 (25,97 km)
13.20 - EK 2 (17,43 km)
15.20 - EK 3 (21,73 km)
16.20 - EK 4 (28,02 km)

Sunnuntai 16.8.

10.00 - EK 5 (16,54 km)
10.30 - EK 6 (12,18 km)
11.35 - EK 7 (18,26 km)
14.35 - EK 8 (16,54 km)
15.05 - EK 9 (5,58 km)
16.10 - EK 10 (18,26 km) 

Kuva: Loudlife Media / Patrick Rupponen

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 67 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Juha Salo / Kristian Temonen 55 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
3. Jari Huttunen / Antti Haapala 50 pistettä KiuUA (R5)
4. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 47 pistettä SAU (Rally2)
5. Juuso Metsälä / Jaakko Jäntti 33 pistettä KeurUA (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2023

1) 12.-14.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 3.-4.2. IsoValkeinen SM-Ralli Kuopio
3) 3.-4.3. SM Jyväskylän Talviralli, Jyväskylä
4) 19.-20.5. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 16.-17.6. SM Itäralli, Joensuu
6) 11.-12.8. SM-Ralli, Lahti
7) 29.-30.9. SM-Ralli, Kokkola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa