Facebook Twitter Email Pinterest

Arctic Rally Finland ennakkotiedote: WRC-Tähdet kiitävät Lapin Lumilla

19.02.2021 / Arctic Rally Finland / Viestintä

  • Rallin MM-sarjan valiojoukko valmistautuu Rovaniemen arktiseen seikkailuun
  • Joulupukin kotikaupunki toivottaa huipputiimit ja -kuljettajat tervetulleiksi tiukkojen koronaprotokollien puitteissa
  • Rallifaneja kehotetaan vahvasti pysymään kotona Ylen lähettäessä kaikki 10 erikoiskoetta suorana – korkealta ja kovaa
  • Sinivalkoiset sankarimme tavoittelevat WRC-menestystä kotikisansa talvisessa ihmemaassa 

Arctic Rally Finland Powered by CapitalBox on moottoriurheilumaailman huomion keskipisteenä 26. - 28. helmikuuta, kun rallin MM-sarja saapuu ensimmäistä kertaa Rovaniemelle.

Joulupukin kotikonnuilla, Suomen Lapissa, valmistaudutaan isännöimään huikeaa moottoriurheiluseikkailua, joka ajetaan jään peittämillä erikoiskokeilla. 

Koronaviruspandemian takia voimassa olevat tiukat toimenpiteet ja rajoitukset tarkoittavat sitä, että kilpailu ajetaan kokonaan ilman yleisöä. Rallifanit voivat kuitenkin seurata kisatapahtumia turvallisesti kotisohvalta käsin, monestakin eri lähteestä – kuten esimerkiksi Ylen eri kanavilta sekä WRC.com -sivuston All Live -palvelussa.

Arctic Rally Finland Powered by CapitalBox on rallin MM-sarjan kauden 2021 toinen osakilpailu. Tämä on ensimmäinen kerta, kun maailman parhaat rallikuskit toivotetaan tervetulleiksi rallin henkisenä kotina pidettyyn Suomeen peräti kaksi kertaa saman kauden aikana. Kilpailijoita odottaa nimittäin myös Jyväskylän kovavauhtisilla sorateillä 29.7. - 1.8.2021 ajettava Rally Finland.

Rallin MM-sarjan kauden 2012 talviralliksi nousseen Arctic Rally Finlandin tärkeyttä ja vetovoimaa korostaa se, että mukaan on ilmoitettu peräti 13 huippuluokan WRC-autoa, sekä 32 kilpailijaparia WRC2- ja WRC3-lisäluokkiin.

Kisaan on ilmoittautunut yhteensä viisikymmentäkuusi osanottajaa, jotka edustavat kahtakymmentäneljää eri kansallisuutta. Suomalaisten iloksi Rovaniemellä nähdään kaikkiaan kaksikymmentäyksi sinivalkoista kuljettajalahjakkuutta, kuten Kalle RovanperäTeemu SuninenEsapekka Lappi sekä viime kauden WRC3-mestari Jari Huttunen. Mukana ovat myös hallitseva suomenmestari Teemu Asunmaa sekä vuoden 2020 Flying Finn Future Star -kilpailun voittaja Lauri Joona, jota odottaa palkinnoksi saatu paikka junioreiden MM-sarjassa myöhemmin tällä kaudella.

PERUSTIEDOT

Ralli alkaa: 13.30, perjantaina 26.2.

Ralli päättyy: 14.15 (noin aika), sunnuntaina 28.2.

Kilpailukeskus: Santasport, Rovaniemi, Finland

Tienpinta: jää ja lumi

MM-kelpoisuus: Rallin MM-sarjan kauden 2021 toinen osakilpailu (lisäluokkina WRC2 ja WRC3)

Erikoiskokeita: 10

Erikoiskoekilometrit: 251,08 kilometriä

Siirtymää: 604,97 kilometriä

Reitin kokonaispituus: 856,05 kilometriä

Lämpötila: Ulkoilman lämpötilan odotetaan olevan ralliviikolla -6 ja -14 asteen välillä, mutta pakkanen voi kiristyä tapahtuman aikana jopa -20 asteeseen.

REITTI

Arctic Rally Finland Powered by CapitalBox on talvimoottoriurheilua parhaimmillaan. Ensi viikon perjantaista sunnuntaihin (26. - 28.2.) kilpailijaparit ajavat kymmenen erikoiskokeen aikana yhteensä 251,08 kisakilometriä. 

Rovaniemellä, pohjoisen napapiirin tuntumassa, ajettavan kisan ominaispiirteitä ovat kovavauhtiset, jään ja lumen peittämät tiet, tiivis reitti, sekä tietyt pimeällä ajettavat erikoiskokeet, jotka tuovat oman lisähaasteensa kuljettajille ja kartanlukijoille.  

Rallin 5,69 kilometrin mittainen testierikoiskoe ajetaan Rovaniemeltä länteen sijaitsevassa Vennivaarassa perjantaina klo 08.31 alkaen, jonka jälkeen kilpailijat suuntavat isäntäkaupungista koilliseen, Kemijärven upeisiin maisemiin, jossa odottaa kahteen kertaan ajettava 31,05-kilometrinen Sarriojärven erikoiskoe. Sarriojärvelle startataan klo 15.08 ja uudelleen klo 18.38.

Lauantai on rallin pisin kilpailupäivä, jonka aikana ajetaan 144,04 kilometriä lähellä Rovaniemeä sijaitsevan Vanttauskosken ympäristössä. Mukana on kolme kahdesti ajettavaa erikoiskoetta, joista päivän päättävä pätkä kisataan pimeän aikaan. Lauantai käynnistyy klo 09.08, ja ensimmäisen vuorossa on 24,43-kilometrinen Mustalammen erikoiskoe (EK3), joka yhdessä kohtaa kulkee jäätyneen suon yli ja päättyy huikeaan, ajoharjoitteluradan alueella ajettavaan osioon. Mustalampi ajetaan uudelleen klo 15.38 kisan kuudentena erikoiskokeena. 

Niin ikään kahdesti ajettava, 19,91 kilometriä pitkä Kaihuavaara (EK4/EK7) on erittäin nopea pätkä, jonka varrelta löytyy paljon korkeuseroja ja kapeita osuuksia. Kaihuavaaran ensimmäinen ajokerta starttaa klo 10.38 ja toinen klo 17.08. Tyypillistä Rovaniemen ympäristön metsäistä tiestöä edustava 27.68-kilometrinen Siikakämä puolestaan ajetaan klo 12.08 (EK5) ja klo 18.38 (EK8) alkaen.

Kaikkien aikojen ensimmäinen Arctic Rally Finland Powered by CapitalBox huipentuu kahteen kertaan ajettavaan, 22,47-kilometriseen ja Rovaniemeltä etelään sijaitsevaan Aittajärven erikoiskokeeseen, joka kulkee osittain Niemelässä sijaitsevien maatilojen läpi ja ajetaan sunnuntaina 28.2. klo 10.08 ja klo 13.12 alkaen.  Jälkimmäinen Aittajärvi ajetaan Wolf Power Stage -erikoiskokeena, jolta on jaossa lisäpisteitä niin kuljettajille kuin valmistajillekin.

KULJETTAJAT

Tästä linkistä löytyy tarkempia tietoja ilmoittautuneista sekä lisäinfoa osasta kisaan osallistuvista kilpailijapareista. Katso alla Arctic Rally Finlandin 15 parasta autokuntaa:

Nro     Kuljettaja/Kartanlukija (kansallisuus)                   Auto

1          Sébastien Ogier (FRA)/Julien Ingrassia (FRA)        Toyota Yaris WRC

33        Elfyn Evans (GBR)/Scott Martin (GBR)                    Toyota Yaris WRC

11        Thierry Neuville (BEL)/Martijn Wydaeghe (BEL)      Hyundai i20 Coupe WRC

69        Kalle Rovanperä (FIN)/Jonne Halttunen (FIN)         Toyota Yaris WRC

18        Takamoto Katsuta (JPN)/Daniel Barritt (GBR)         Toyota Yaris WRC

44        Gus Greensmith (GBR)/Elliott Edmondson (GBR)   Ford Fiesta WRC

8          Ott Tänak (EST)/Martin Järveoja (EST)                   Hyundai i20 Coupe WRC

3          Teemu Suninen (FIN)/Mikko Markkula (FIN)            Ford Fiesta WRC

42        Craig Breen (IRL)/Paul Nagle (IRL)                          Hyundai i20 Coupe WRC

2          Oliver Solberg (SWE)/Aaron Johnston (IRL)            Hyundai i20 Coupe WRC

7          Pierre-Louis Loubet (FRA)/Vincent Landais (FRA)   Hyundai i20 Coupe WRC

12        Janne Tuohino (FIN)/Reeta Hämäläinen (FIN)         Ford Fiesta WRC

37        Lorenzo Bertelli (ITA)/Simone Scattolin (ITA)            Ford Fiesta WRC

20        Andreas Mikkelsen (NOR)/Ola Fløene (NOR)          Škoda Fabia Rally2 Evo

 21       Adrien Fourmaux (FRA)/Renaud Jamoul (BEL)        Ford Fiesta R5 MkII

Suomalaisnostot:

24        Jari Huttunen (FIN)/Mikko Lukka (FIN)                    Hyundai i20 R5

25        Esapekka Lappi (FIN)/Janne Ferm (FIN)                 Volkswagen Polo GTI R5

30        Teemu Asunmaa (FIN)/Markko Salminen (FIN)       Škoda Fabia Rally2 Evo

31        Emil Lindholm (FIN)/Mikael Korhonen (FIN)            Škoda Fabia Rally2 Evo

63        Lauri Joona (FIN)/Ari Koponen (FIN)                        Ford Fiesta Rally4

KOMMENTIT

Katso alla valikoitujen kuljettajien kommentit:

Nro 3, Teemu Suninen (M-Sport Ford World Rally Team, Ford Fiesta WRC): ”Tämä on samankaltainen kuin Ruotsin ralli, mutta vieläkin nopeampi ja täällä on vieläkin kapeammat tiet. Tiivistynyttä lunta ja nyppyjä on paljon, koska kun maa jäätyy, siitä tulee möykkyistä. Se luo ison haasteen kuljettajille, mutta myös tiimeille ja auton säätämiselle. Tavoitteeni on kellottaa mahdollisimman hyvä aika kahdella ensimmäisellä erikoiskokeella, koska niissä on jonkin verran mahdollisuuksia tehdä eroa muihin. Perjantain pätkät ovat kaikkein haastavimmat ja teknisimmät – varsinkin toisella ajokerralla, kun ajetaan pimeässä. Lähtöpaikkani on hyvä, mutta jos ei ole kovin kylmä keli, niin lumi pölisee helposti. Ja tuo lumipöly voi leijua ilmassa minuuttien ajan, niin kuin sorateillä ikään. Jos ei näe, niin vauhti hidastuu.” 

Nro 8, Ott Tänak (Hyundai Shell Mobis World Rally Team, Hyundai i20 Coupe WRC): ”Arctic Rally Finlandista on tulossa erittäin mielenkiintoinen tapahtuma. Rovaniemi sijaitsee Suomen pohjoisimmassa osassa, joten siellä on taatusti kylmää ja lumista. Kilpailin siellä kymmenisen vuotta sitten, joten minulla on jonkin verran kokemusta muutamilta erikoiskokeilta. Tämä on ehdottomasti todellinen lumiralli, ja olen varma että sillä on oikeutetusti paikkansa rallin MM-kalenterissa. Tavoitteenamme on saada kautemme kunnolla käyntiin Monten pettymysten ja haasteiden jälkeen ja varmistaa edustavampi lopputulos sekä itsellemme että tiimille.”

Nro 69, Kalle Rovanperä (Toyota Gazoo Racing WRT, Toyota Yaris WRC): ”On mukava palata taas Lappiin ajamaan. Olen kilpaillut täällä kerran aikaisemmin – viime vuonna, joka oli ensimmäinen rallini Yaris WRC -autolla. Tuo kokemus auttaa toki varmasti, mutta mukana on nyt sellaisiakin erikoiskokeita, joita en ole aikaisemmin ajanut, tai ne ajetaan vastakkaiseen suuntaan, joten en usko että minulla on mitään suurta etua. Tärkein asia testeissä oli löytää oikeat säädöt uudelle renkaalle, sillä rengas on erityylinen kuin aiemmin käyttämämme, mutta fiilis on ollut hyvä. Tässä kisassa on minulle hieman normaalia enemmän paineita, mutta sanoisin silti että enemmän on innostusta kuin paineita – etenkin suomalaiskatsojien osalta, sillä kaikki seuraavat ajamistani enemmän kuin muissa ralleissa.”

Nro 25, Esapekka Lappi (Movisport, Volkswagen Polo GTI R5): ”Olen osallistunut kolme kertaa SM-tason Arctic Lapland Rally -kisaan, mutta viimeksi yhdeksän vuotta sitten, joten en voi kauheasti luottaa aiempaan kokemukseeni, ja erikoiskokeetkin ovat tietysti nyt hieman erilaisia. Monet kuskit varmasti pitävät tästä seikkailusta korkeiden lumipenkkojen keskellä, vaikka tiestö onkin vähän erilaista kuin Ruotsissa – töyssyisempää ja paikoitellen suoraviivaisempaa pitkine suorineen ja tiukkoine mutkineen. Rytmi ja ominaisuudet kuitenkin vaihtuvat muutamaan otteeseen kunkin pätkän aikana, joten yksikään erikoiskoe ei ole samanlaista menoa lähdöstä maaliin. Tavoitteemme on taistella WRC2-luokan voitosta, mutta siitä tulee todella haastavaa. Kuljettajat ovat todella kovatasoisia, kisasta tulee äärimmäisen tiukka, eikä auto ole minulle tuttu.”

RENKAAT

Kaikki Arctic Rally Finland Powered by Capital Box -kilpailuun osallistuvat nelivetoautot käyttävät vakiona Pirelli Sottozero Ice -talvirenkaita. Renkaiden leveys on 205 mm, ja jokaisessa renkaassa on 384 kappaletta 7 millimetrin pituista, volframikärkistä nastaa, jotka pureutuvat erikoiskokeiden tienpintoja peittävään paksuun jääkerrokseen antaen optimaalisen pidon. Jokainen kolmestatoista WRC-kuljettajasta voi käyttää itse kisan aikana jopa kaksikymmentä rengasta, minkä lisäksi testierikoiskokeella on käytettävissä neljä rengasta per autokunta.

MM-PISTETILANNE

WRC-kuljettajat (osakilpailuja ajettu 1/12)

1. Sébastien Ogier (FRA) 30 pistettä

2. Elfyn Evans (GBR) 21 pistettä

3. Thierry Neuville (BEL) 17 pistettä

4. Kalle Rovanperä (FIN) 16 pistettä

5. Dani Sordo (ESP) 11 pistettä

6. Takamoto Katsuta (JPN) 8 pistettä

WRC-kartanlukijat (osakilpailuja ajettu 1/12)

1. Julien Ingrassia (FRA) 30 pistettä

2. Scott Martin (GBR) 21 pistettä

3. Martijn Wydaeghe (BEL) 17 pistettä

4. Jonne Halttunen (FIN) 16 pistettä

5. Carlos del Barrio (ESP) 11 pistettä

6. Daniel Barritt (GBR) 8 pistettä

WRC-merkkimestaruus (osakilpailuja ajettu 1/12)

1. Toyota Gazoo Racing WRT 52 pistettä

2. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 30 pistettä

3. M-Sport Ford World Rally Team 10 pistettä

4. Hyundai 2C Competition 8 pistettä

WRC2, WRC3 ja kaikki muut luokat: 

https://www.fia.com/events/world-rally-championship/season-2021/standings

HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ

Tapahtuman nettisivut (sisältävät uutisia, aikataulun, muita asiakirjoja)

FIA.com

WRC.com

Ralliradio

Rovaniemi 

TIESITKÖ?

Lapissa lumesta käytetään myös nimitystä ”valkea kulta”. 

Kuva: Taneli Niinimäki/AKK

Pisteet top 5

1. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 119 pistettä NHD (R5)
2. Mikko Heikkilä / Topi Luhtinen 106 pistettä MäntsMK (R5)
3. Teemu Asunmaa / Marko Salminen 104 pistettä Alavuden UA (R5)
4. Juha Salo / Mikko Markkula 76 pistettä Karkkilan UA (R5)
5. Riku Tahko / Markus Soininen 53 pistettä PoSUA (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2021

1) 15.-16.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 5.-6.3. SM O.K. Auto-ralli, Kouvola
3) 28.-29.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Lieto
4) 18.-19.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 13.-14.8. Top Building Ralli, Lahti
6) 25.-26.9. SM KokUA 60-v Juhlaralli, Kokkola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa