Facebook Twitter Email Pinterest

Lauri Joona neljäs Viron MM-rallissa

18.07.2021 / Anu Haapalainen

Tekniikkamurheet näyttelivät suurta roolia Lauri Joonan Viron MM-rallidebyytissä. Ongelmien täyteinen rallin junioreiden MM-sarjan (JWRC) kolmas kisaviikonloppu päättyi lopulta neljännelle sijalle.

Rallin junioreiden MM-sarjan kolmas osakilpailu ajettiin Virossa viikonloppuna. Rallin hallitseva Suomen mestari ja Flying Finn Future Star, sastamalalainen Lauri Joona, lähti uransa ensimmäiseen Viron MM-ralliin varsin maltillisin tavoittein. Joonan ja kartturi Mikael Korhosen tekniikkaongelmat alkoivat kuitenkin jo torstaiaamun testierikoiskokeella:

- Räjähti jarrulevy edestä ihan täydestä vauhdista, kertoi Joona kahden ajokerran jälkeen.

Viron MM-ralli käynnistyi toden teolla perjantaina, jolloin ohjelmassa oli kahdeksan erikoiskoetta. Joona ja Korhonen aloittivat suunnitelmien mukaisesti ajaen aivan kärjen tuntumassa, kunnes seitsemännellä erikoiskokeella alkoi tapahtua:

- Oikea takarengas hajosi. Ei osuttu mihinkään, yhtäkkiä suoralla alkoi vaan tuntumaan, ettei kaikki ole kohdallaan. Ajettiin sitten joku 7 kilometriä tyhjällä renkaalla, kertoi Joona erikoiskokeen maalissa.

Eikä siinä vielä ollut kaikki perjantain osalta:

- Päivän viimeisellä erikoiskokeella auton vaihdelaatikkoon tuli jotain häikkää eikä kolmosvaihde mennyt päälle.

Harmittavat tapahtumat pudottivat kaksikon viidenneksi.

Lauantaina Joona väläytteli tuttua menoaan, kunnes ennen päivähuoltoa 13. erikoiskokeella hajosi auton vetoakseli ja Joona jäi kärjen vauhdista. Onneksi huollossa auto saatiin kuntoon, ja matka jatkui vielä toistamiseen samoille erikoiskokeille. Päivän päättyessä sijoitus oli edelleen vankasti viides, eteen ja taakse oli reilut marginaalit.

- Ei ihan parhain päivä! Fiilikset on ihan kohtalaisen hyvät, vähän kaksijakoiset. Saatiin hyvä tuntuma ja mukava on ajaa. Kuitenkin auton kanssa oli koko päivän jotain pientä ja vähän isompaa ongelmaa. Oltiin jo välillä melkein valmiita keskeyttämään, mutta selvittiin säikähdyksellä ja vika saatiin onneksi kuntoon huollossa, sanaili Lauri Joona päivän päätteeksi. 

Vaikka nopeana kuskina tunnettu Joona väläytteli viikonlopun aikana vauhtiaan, ei sitä tuttua menoa kuitenkaan nähty. Ja sitten vielä sunnuntaina rouva Fortuna heitti yhden haasteen:

- Kolmanneksi viimeisellä pätkällä petti vetarin suojakumi ja sitä parsittiin joka siirtymällä kasaan. Kävi toisaalta munkki, että se kesti maaliin saakka, naurahti Joona.

Kun kilpakumppani joutui jättämään kisan kesken viimeisellä erikoiskokeella, nousivat Joona ja Korhonen JWRC-lopputuloksissa neljänneksi.

- Tulokseen voi olla ihan tyytyväinen, mutta vauhti ei todellakaan ollut perjantain jälkeen sillä tasolla, millä sen olisi pitänyt olla. Paljon tuli hyvää oppia, tiet oli hienot ja hyppiminen on vieläkin kivaa!

Seuraava rallin junioreiden MM-osakilpailu ajetaan 13.-15. elokuuta Belgiassa.

Lopputulokset: Viron MM-ralli, JWRC

1. Sami Pajari - Marko Salminen (FIN)  3:19:03.2
2. Jon Armstrong - Philip Hall (GBR) +24,1
3. Mārtiņš Sesks - Renars Francis (LAT) +56,4 
4. Lauri Joona - Mikael Korhonen (FIN) +3:43,7 
5. Raul Badiu - Rares Fetean (ROM) +4:42,3 

JWRC pistetilanne, 3/5 osakilpailua

1. Sami Pajari (FIN) 71
2. Mārtiņš Sesks (LAT) 67
3. Jon Armstrong (GBR) 56
4. Lauri Joona (FIN) 40
5. Martin Koci (SVK) 37

Rallin junioreiden MM-sarjan (JWRC) kalenterissa on kaudella 2021 viisi osakilpailua. Kausi alkoi huhtikuussa Kroatiasta ja päättyy lokakuussa Espanjaan. Sarjaan on ilmoittautunut 8 autokuntaa. Lisätietoja sarjasta ja kuljettajista: https://www.wrc.com/en/championship/support-championships/junior-wrc/news/  

Kuva: M-Sport

 

Pisteet top 5

1. Mikko Heikkilä / Samu Vaaleri 130 pistettä MäntsMK (Rally2)
2. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 129 pistettä NHD (R5)
3. Egon Kaur / Silver Simm 105 pistettä Viro (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 97 pistettä Alavuden UA (R5)
5. Aleksi Röyhkiö / Antti Haapala 58 pistettä PR-Racing (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2023

1) 12.-14.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 3.-4.2. IsoValkeinen SM-Ralli Kuopio
3) 4.-5.3. SM Jyväskylän Talviralli, Jyväskylä
4) 19.-20.5. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 16.-17.6. SM Itäralli, Joensuu
6) 11.-12.8. SM-Ralli, Lahti
7) 29.9.-1.10. SM-Ralli, Kokkola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa