Facebook Twitter Email Pinterest

Ralli SM -sarja palaa kevättauolta - Vuorossa klassikkorallin juhlakilpailu

17.05.2023 / Ralli SM / Viestintä

Rallin suomenmestaruussarja jatkuu reilun kahden kuukauden mittaisen kevättauon jälkeen Seinäjoen maisemissa, jossa ajetaan kauden neljäs osakilpailu, SM Pohjanmaa Ralli. Kaksipäiväinen kisa starttaa perjantai-iltana kahdella erikoiskokeella, loput kuusi ovat vuorossa lauantai-aamupäivästä alkaen. Kaikkiaan ralliin on ilmoittautunut 129 kilpailijaparia.  

SM Pohjanmaa Rallissa juhlistetaan viikonlopun aikana sen 50-vuotista historiaa. Paikalle on kutsuttu aiempia kilpailun voittajia, kuten Simo LampinenKyösti HämäläinenHannu Mäki-IkolaLasse Lampi ja Juha Kangas. Legendat ovat mukana kilpailun lähtöseremonioissa Seinäjoen torilla perjantaina klo 19 alkaen. 

Rallin aiempia yleiskilpailun voittajia löytyy myös tämänvuotisesta osallistujalistasta peräti kolme kappaletta. SM1-luokassa kilpailevat Teemu AsunmaaJari Huttunen ja Jukka Ketomäki ovat viime vuosina päässeet nostelemaan klassikkorallin ykköspyttyjä. 

Asunmaa ja Huttunen ovat myös tänä vuonna kilpailun suurimmat voittajasuosikit, sillä kauden kolme aiempaa kilpailua ovat päättyneet kyseisten herrojen nimiin. Asunmaa nappasi voiton Rovaniemen kauden avauksesta ja Huttunen puolestaan nappasi nimiinsä kaksi seuraavaa. 

Uudenkarhealla Skoda Fabia Rally2 RS-autolla kotikilpailuunsa starttaava luokan pistekärki Asunmaa ei ota paineita menestymisestä. 

- Mukavaa, kun ei tarvitse lähteä kauaksi kotoa. Ainahan on kiva lähteä kotikilpailuun, mutta kilpailun näkökulmasta se on loppujen lopuksi ralli muiden joukossa. Pätkien varsilla on varmasti paljon tuttuja ja yhteistyökumppaneita, Asunmaa kommentoi. 

- Ei oteta paineita, ainahan voittoon pyritään kun ajetaan. Toki aura-auton rooli voi hieman vaikuttaa, kun tiet ovat todella kuivia, alavutelainen jatkaa. 

Luokan kolmantena oleva Huttunen, joka ajoi alkukauden kolme osakilpailua Skodan ensimmäisellä R5-luokan autolla, saa puolestaan Pohjanmaalla alleen Skoda Fabia Rally2 Evo-kehitysversion. 

Rallikonkari Juha Salo ajoi vahvan talvikauden ja pitää tällä hetkellä kakkospaikkaa hallussaan. Voitot ovat kuitenkin kiertäneet ja siihen multimestari haluaa varmasti jo muutoksen. Karkkilalainen starttaakin luottavaisena perjantaina alkavaan ralliin. 

- Rallin ajaminen Etelä-Pohjanmaalla vaatii tarkkuutta ja sellaisen erilaisen rohkeuden ajaa. Jarrutusten tulee osua kohdilleen, ja sen jälkeen pitää antaa vain mennä eikä ihmetellä mitään. Automme on säädöiltään sorateille sellainen, kun sen kuuluukin olla, Salo kertoo tiedotteessaan. 

Korhola SM2-luokan kärjessä soralle 

SM2-luokassa Benjamin Korhola nappasi lähes täyden pistepotin talvelta, sillä kauden ainoa tilastotappio tähän mennessä on Jyväskylän rallin toinen sija. Seinäjoella tavoitteena on palata jälleen voittojen tielle. 

- Hyvillä fiiliksillä lähdetään Pohjanmaalle taas pienen tauon jälkeen, innolla odotan jo kisaa. Hieman on päästy nyt ajamaan kesäkelillä ja fiilis on kaikin puolin hyvä. Voitto on totta kai tähtäimessä, Korhola sanoo. 

Korholan kovin haastaja on Henri Hokkala, jonka alkukausi sujui uuteen autoon ja nelivetoon tutustuen. Kotikisassaan Jyväskylässä viime vuoden SM3-luokan Suomen mestari ajoi sitten jo ylivoimaiseen voittoon. Tavoitteet on varmasti kesäkelille siirryttäessä asetettu jälleen korkeimmalle korokkeelle. 

Räikkönen SM3-luokan johdossa

SM3-luokan johtopaikkaa pitää hallussaan kauden avauskisan voittaja Justus Räikkönen. Kirkkonummelainen verrytteli kisaan voitokkaasti viime viikonloppuna Kaakkoisrallissa, napaten luokkavoiton koko kilpailun nopeimmalla kaksivetoajalla. 

- Oli kyllä siistiä päästä ajamaan kesäkisaa pitkästä aikaa. Talvella ajaminen on aina ollut vähän selviytymistä. Luokassa on paljon kovia ukkoja, mutta niin on muissakin luokissa. Kaikki lähdetään kuitenkin samalta viivalta ja maalissa nähdään sitten lopputulos, Räikkönen ennakoi. 

Luokan taso on hurja, sillä Räikkösen lisäksi potentiaalisia voittajakandidaatteja on tarjolla iso tukku. Kauden toista voittoaan metsästävät myös Tuomas Välilä ja Nico Valkonen. Sanansa sanottavana on ainakin Niko PatajoellaLeevi Lassilalla sekä Jere Pensaalla

SM4-luokassa vain yksi voittajasuosikki

SM4-luokassa ehdoton ykkössuosikki on Tuukka Kauppinen, joka otti Rovaniemeltä ja Jyväskylästä täysin ylivoimaiset voitot. Kuopiosta tuli "vain" 4. sija, mutta sekin selittyy kanssakilpailijan ulosajotilanteen johdosta seuranneella aikarangaistuksella. 

Myös Kauppinen kävi harjoittelemassa luokkavoiton arvoisesti Kaakkoisrallissa, josta laukaalaisnuorelle jäi hyvät tuntemukset. 

- Auto ja nuotti toimivat kuten piti, eli varmoin fiiliksin lähdetään Pohjanmaalle. Tavoitteena on päästä hyvällä vauhdilla ilman ongelmia maaliin, Kauppinen kertoi. 

Hautamäki jahtaa jo kauden neljättä voittoaan 

SM5-luokassa Ville Hautamäen matka kohti neljättä peräkkäistä Suomen mestaruutta on aikataulussaan. Kotikilpailuaan viikonloppuna ajava Hautamäki nappasi täyden pistepotin talvikaudelta ottamalla jokaisesta osakilpailusta voitot. Vähempään tuskin on tyytyminen nytkään. 

Konsta Saarinen on laittanut kapuloita Hautamäen rattaisiin parhaansa mukaan, mutta vielä on voitto antanut odottaa itseään. Pohjanmaalla on j lähestulkoon sitten voiton tultava, mikäli nuorukainen mielii mukaan taisteluun mestaruudesta konkaria vastaan. 

Kaksi uutta rallisarjaa kesälle Ralli SM -osakilpailujen yhteyteen

Ralli SM -osakilpailun lisäksi Seinäjoella kilpaillaan kahdessa upouudessa rallisarjassa, kun jaossa kauden ensimmäiset Naisten- ja Masters Cupin pisteet.

Naisten Cupissa kilpaillaan yhdessä luokassa, johon voi osallistua millä tahansa AKK-Motorsport ry:n tekniikkasääntöjen mukaisilla kaksivetoisilla ralliautoilla. Naiset kilpailevat tällä kaudella kolmessa osakilpailussa: Pohjanmaalla, Joensuussa ja Kokkolassa. 

Rallin MM-sarjan WRC2-luokasta tuttu Masters Cup toteutetaan kesäkaudella myös Ralli SM-sarjassa. Sarjassa ajetaan kaikki jäljellä olevat osakilpailut eli edellä mainittujen lisäksi myös Lahdessa. Osakilpailussa tullaan laskemaan epäviralliset tulokset kaikkien yli 50-vuotiaiden kuljettajien kesken, luokasta riippumatta. Masters Cup-pisteistä kilpailevat kaikki Ralli SM- ja Suomi Cup-luokkiin osallistuvat yli 50-vuotiaat I-ohjaajat.

SM Pohjanmaa Rallissa ajetaan perjantaina ja lauantaina yhteensä kahdeksan erikoiskoetta, joille mittaa kertyy vajaat 107 kilometriä. Kilpailua voi seurata tuttuun tapaan Moottoriurheilu TV:n YouTube-livelähetyksen välityksellä. Tulospalvelu, GPS-seuranta ja väliajat löytyvät sarjan verkkosivuilta osoitteesta rallism.fi

Ralli SM -osakilpailujen koostelähetykset esitetään tällä kaudella jo kisaviikonlopun sunnuntaisin Yle TV2:lla ja Yle Areenassa. SM Pohjanmaa Rallin parhaat palat ovat vuorossa sunnuntaina 21.5. klo 18:15. 

SM Pohjanmaa Ralliin ilmoittautuneet »
Sarjasäännöt kaudella 2023 »
Tiimimestaruuskilpailun osallistujat »

SM Pohjanmaa Ralli -info, reitti & aikataulu

SM Pohjanmaa Rallissa ajetaan perjantaina ja lauantaina 19.-20.5. kaikkiaan kahdeksan erikoiskoetta ja yhteensä 106,69 erikoiskoekilometriä. Ensimmäiset kaksi erikoiskoetta (24,18 km) kisaillaan perjantai-illan hämärtyessä ja loput kuusi (82,51 km) lauantaina.

Rallin kilpailukeskus sijaitsee Seinäjoella, Rengastien Autotarvikkeella (Rengastie 28, 60120 Seinäjoki). Kilpailijat lähetetään liikkeelle seremoniallisin menoin Seinäjoen torilta perjantaina klo 19 ja toiseen kisapäivään startataan samasta paikasta klo 10:40. Maalijuhlallisuuksia torilla vietetään klo 17:55 alkaen. 

Kilpailun aikataulu

Perjantai 19.5. 

19:01 LÄHTÖ Seinäjoen Tori
19:49 EK1 Kuusenmäki / 11,34 km (sulkuaika 18:20-00:20)
20:35 EK2 Länsikylä / 12,84 km (19:00-01:00)
21:09 HUOLTO Rengastien Autotarvike

Lauantai 20.5. 

10:01 HUOLTO Rengastien Autotarvike
10:41 LÄHTÖ 2 Seinäjoen tori

11:29 EK3 Palonkylä / 9,54 km (sulkuaika 10:00-16:00)
12:05 EK4 Päkki / 22,49 km (10:40-16:40)
12:33 EK5 Naarajoki 1 / 14,69 km (11:10-21:20)
13:33 HUOLTO Rengastien Autotarvike
15:10 EK6 Seinäjoki City / 1,40 km (12:00-20:30)
15:52 EK7 Ooperi / 19,70 km (14:15-20:15)
16:35 EK8 Naarajoki 2 / 14,69 km (11:10-21:20)
17:55 MAALI Seinäjoen Tori

Livelähetykset Moottoriurheilu TV:ssä: Perjantai » | Lauantai »

Kilpailun liput saat kätevästi ennakkoon Corego shopista »

SM-luokkien pisteet 3/7 osakilpailua

SM1-luokka
1. Teemu Asunmaa 67p
2. Juha Salo 55p
3. Jari Huttunen 50p

SM2-luokka
1. Benjamin Korhola 77p
2. Henri Hokkala 54p
3. Ville Ruokanen 49p

SM3-luokka
1. Justus Räikkönen 67p
2. Tuomas Välilä 43p
3. Niko Patajoki 37p 

SM4-luokka
1. Tuukka Kauppinen 71p
2. Tomi Tikkinen 47p
3. Raoul Dahlqvist 38p  

SM5-luokka
1. Ville Hautamäki 84p
2. Konsta Saarinen 58p
3. Pekka Keski-Korsu 31p 

Tiimit
1. Co-Motorsport 142p
2. Rautio Motorsport 2 132p
3. TGS Skoda Motorsport Suomi 114p 

Kaikki SM-sarjan pisteet »

Secto Rally Finland Power Stage

Ralli SM -sarjan osakilpailuissa ajetaan kaudella 2023 Secto Rally Finland Power Stage -erikoiskoe, josta kilpailijat keräävät luokittain pisteitä. SM Pohjanmaa Rallissa Power Stagena toimii päätöserikoiskoe, Naarajoki 2 (14,69 km). 

Power Stage -luokkajohtajat: 3/7 osakilpailua

SM1-luokka: Juha Salo
SM2-luokka: Benjamin Korhola
SM3-luokka: Justus Räikkönen
SM4-luokka: Tuukka Kauppinen
SM5-luokka: Ville Hautamäki

Kaikki Power Stage pisteet »
Lue lisää Secto Rally Finland Power Stagesta »

SEURAA RALLI SM -SARJAA

www.rallism.fi
Facebook
Instagram
YouTube
Twitter 
TikTok

SEURAA SM POHJANMAA RALLIA

www.pohjanmaaralli.fi
Facebook
Instagram

Kuva: Taneli Niinimäki / AKK

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa