Facebook Twitter Email Pinterest

Pajarilla ja Toksportilla vuosipäivä Sardiniassa

31.05.2023 / Jani Seppälä / Sami Pajari Media

Sami Pajarin ja Enni Mälkösen kausi Rallin MM-sarjassa jatkuu torstaina käynnistyvässä Sardinian osakilpailussa. WRC2-luokan pisteistä suomalaiskaksikko ajaa Toksport WRT:n Skoda Fabia RS Rally2:lla nyt kolmatta kertaa tällä kaudella. Kaksikon debyytti WRC2-kalustolla tapahtui vuosi sitten juuri Sardinian osakilpailussa.

Välimeren lämpöä, tuhat kilometriä rantaviivaa, hohtava turkoosi meri, lukematon määrä hiekkarantoja, vuoristoisia serpentiiniteitä ja kauniita laaksoja. Tiimit ja kuljettajat jäävät kuitenkin isosta osasta tätä nautintoa paitsi, kisaviikko on hyvin tiivis ja kiireinen. 

Sardiniassa MM-rallia on ajettu vuodesta 2004 alkaen, kun Italian osakilpailu siirtyi saarelle maineikkaan San Remon sijasta. Rallihistoria Sardiniassa on kuitenkin pidempi, ajettiinhan saaren koillisosassa pitkään EM-rallia Costa Smeralda -rallissa.

Sardinian koillis- ja pohjoisosissa ajetaan ralli tälläkin kertaa. Keskuspaikkana toimii Olbian kaupunki koillisella reunalla saarta. Tänä vuonna erikoiskokeet ovat kokeneet muutoksia viime vuodesta melko paljonkin, lisäksi ne ovat nyt tiiviimmällä alueella. Viime vuonna mentiin pitkälle länsireunustalle asti Sassarin ja Algheron kaupunkeihin asti, nyt pysytään selkeästi lähempänä Olbiaa.

- Yleensä täällä on aika kapeitakin osuuksia, tarkasti ajettavia, mutta välissä on sitten sellaisia makeita vauhdikkaampiakin nautiskeluosuuksia. Reitti on aikalailla muuttunut, siellä on toki vanhoja osuuksia mukana, mutta taitaa avauksena ajettavaa yleisöpätkää lukuun ottamatta kaikissa muissa olla muutoksia ja ihan uuttakin mukana, kertoo Pajari reitistä.

Edellinen MM-osakilpailu ajettiin Portugalissa kolme viikkoa sitten, mutta siellä Pajari ja Mälkönen eivät ajaneet sarjapisteistä. Yhtäläisyyksiä näillä peräkkäisillä kisoilla on melko paljonkin ja esimerkiksi viime vuoden keskinopeuksia vertailtaessa niissä ei ole merkittävää eroa, Portugali on ollut vain aavistuksen Sardiniaa nopeampi.

- Päivän verran ajettiin testiä ja melko samanlaisella setupilla ollaan kuin Portugalissa. Sikäli tänne on nyt helpompi lähteä kun on tavallaan tuntumaa jo kisan verran alla. Aika rajuahan täälläkin on, mutta oma tuntemus olisi että Portugalissa on enemmän sellaisia irtolohkareita joiden seassa ajetaan ja täällä se on jotenkin sitten selkeämpää se pinta. 

- Viime vuonna täällä oli kisan aikana jopa 40 asteen helteitä, nyt on ennustettu olosuhteet siihen 25 asteen tuntumaan, mutta on mahdollisuuksia jopa sateisiinkin. Alkuviikon ennusteet sateesta eivät toteutuneet, kunnes tiistaina sitten hanat aukesivat, joten kisan säätä vaikea nyt ennustaa, pohtii Pajari.

Vuosi sitten juuri Sardinian osakilpailussa Pajari ja Mälkönen suorittivat debyyttinsä WRC2-tasolla ajaen luokassaan viidenneksi. Sijoitus Ruotsista ja Kroatiasta ajetuilla pisteillä ennen Sardiniaa on WRC2-sarjassa seitsemäs, mutta WRC2 Challenger-sarjassa kolmas. 

Challenger-luokassa pisteitä saavat kuljettajat jotka eivät ole olleet tallikuljettajina WRC1-tasolla, tai heillä ei ole maailmanmestaruutta Rally2-kalustolla ajettuna. Challengerissa voi siis ajaa pitkänkin kokemuksen omaavia kuljettajia jotka ovat täpärästi välttyneet mestaruuksilta. Challenger-sijoitukset Pajarilla ovat olleet Ruotsissa ykkönen ja Kroatiassa toinen, kun taas WRC2-luokan puolella sijoitukset olivat kolmas ja kuudes. 

- Vuosi on mennyt nopeasti ja paljon on tapahtunut siinä ajassa. On tullut tiimille käyttöön uusi autokin. Tiimi on todella huippu, ovat olleet sitä aina. Eiköhän tässä vuoden aikana minullekin ole tarttunut siitä huippuosaamisesta kehitystä matkaan. Toivottavasti voimme juhlistaa tätä vuosipäiväämme onnistuneella tuloksella, päättää Pajari.

Sardiniassa ajetaan torstaista sunnuntaihin kestävässä kilpailussa kaikkiaan 19 erikoiskoetta joilla mittaa on 320 kilometriä. Torstaina ajetaan aamusta shakedown ja illalla lyhyt erikoiskoe Olbiassa. Perjantaina laitetaan sitten autot ja kuljettajat todelliseen koetokseen. Kolmen erikoiskokeen rypäs ajetaan kahdesti ja soraa pöllytetään 138 kilometrin verran. Mukana on myös todellinen mammuttipätkä Monte Lerno - Sa Conchedda jolla on mittaa peräti 49,90 kilometriä.

Lauantaina ajetaan neljän erikoiskokeen sikermä kahdesti, joille mittaa tulee 133 kilometriä ja sunnuntaille on ajettavaa jäljellä vielä 46 kilometrin verran kahdella kahdesti ajettavalla erikoiskokeella.  Kilpailu päättyy klo 13 jälkeen Suomen aikaa sunnuntaina.

Sami Pajari verkossa: 

WWW: https://www.samipajari.com/ 
Facebook: https://www.facebook.com/samipajariofficial 
Instagram: https://www.instagram.com/samipajariofficial/ 
Twitter: https://twitter.com/samipajari 

Kuva: @World 

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 122 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Jari Huttunen / Antti Haapala 120 pistettä KiuUA (R5)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 119 pistettä SAU (Rally2)
4. Juha Salo / Kristian Temonen 119 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
5. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 51 pistettä LMM (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa